Zo ontdek je Tilburg en omgeving op de fiets

Noord-Brabant is misschien wel een van de mooiste provincies van Nederland, al zal iedereen dat waarschijnlijk over zijn of haar eigen provincie zeggen. Maar we kunnen er niet omheen dat Tilburg en omgeving bijzondere plekjes en prachtige natuur heeft waar je als fietsliefhebber je hart op kunt halen. Dat in combinatie met de wereldberoemde Noord-Brabantse gastvrijheid rechtvaardigt dit artikel waarin we fietsen en specifiek in Tilburg en omstreken behandelen. Daarbij gaan we het ook hebben over de voorbereiding die nodig is om je voor te bereiden op een lange fietstocht. Want laten we eerlijk zijn, die Coronakilo’s gaan er niet vanzelf af. Door flink op de pedalen te gaan staan geniet je niet alleen van de omgeving maar verbrand je ook de nodige calorieën. Daarom komen hieronder niet alleen fietsen, fietsaccessoires en fietsroutes voorbij, maar ook hoe je met spinnen op deze goede spinbike genoeg lichaamsbeweging krijgt als het slecht weer is. Bovendien kun je zo ook alvast een beetje trainen voor de lange fietstochten die je maakt als het wel mooi weer is.

Bereid je voor op een spinbike

Omdat er zo ontzettend veel te zien en te beleven is in en rond Tilburg zit je maar zo een lange dag op het zadel. Dan is het wel fijn dat je conditie op orde is zodat je maximaal geniet. Met deze goede spinbike maak je thuis al flink wat kilometers als voorbereiding op het echte werk. Het is belangrijk dat je wel de juiste techniek hebt om goed te spinnen, hier vind je meer over spinning. Tot snel in Tilburg! 

De stad Tilburg

Tilburg is een bijzonder oude stad met een rijke historie. Archeologen hebben artefacten gevonden die vertellen dat er al zo’n 9000 voor Christus een nederzetting was op de plek waar nu de stad zich bevindt. Maar Tilburg is in de zestiende eeuw vooral bekend door de florerende wolindustrie. Dit leidde ertoe dat de Noord—Brabantse stad uitgroeide tot het episch centrum van de textielindustrie van Nederland. Deze gouden eeuw van Tilburg wordt treffend tentoongesteld in het Textielmuseum in de stad. Maar met de fiets kun je meerdere bezienswaardigheden aandoen zoals Vincents Tekenlokaal dat onderdeel is van het Stadsmuseum Tilburg. Van 1866 tot 1868 kreeg Vincent van Gogh tekenles in dit lokaal dat gevestigd is in het Paleis-Raadhuis in het stadscentrum. 

Omgeving Tilburg

Ook rondom Tilburg zijn prachtige fietstochten te maken. Bijvoorbeeld langs het Groene Woud dat bestaat uit oude bossen, authentieke dorpjes en prachtige natuurgebieden. En onderweg strijk je dan natuurlijk even neer bij brouwerij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven waar je geniet van een heerlijk glaasje trappistenbier La Trappe. Er is zoveel te zien, maar het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen mogen niet op het lijstje van mooie fietsroutes ontbreken. De plek om watervogels, reptielen en landdieren te spotten en te genieten van een picknick.