Zo kies je de verlichting die past bij jouw interieur

Het maken van een keuze voor de verlichting die past bij je interieur is vaak geen eenvoudige opgave. Deze uitdaging is niet alleen lastig vanwege de grote hoeveelheid aan keuzemogelijkheden die je hebt maar ook omdat verlichting zorgt voor sfeer en warmte in je woning. Het maken van een lichtplan kan een uitstekend hulpmiddel hierbij zijn. Aan de hand van een lichtplan kies je de verlichting die past bij jouw interieur een stuk gemakkelijker en kun je een weloverwogen keuze maken voor de juiste combinatie van licht en lichteffecten.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is de beste manier om voor jezelf een beeld te vormen hoe je een woonruimte op zowel een praktische- als decoratieve manier wilt verlichten. Door dit voor jezelf te op een rijtje te zetten, voorkom je dat je impulsief verlichting koopt waar je achteraf misschien spijt van krijgt. In een lichtplan teken je ook de stopcontacten in en de meubels die je hebt staan of gaat neerzetten. Zo weet je precies welke verlichting je waar moet gaan gebruiken en voorkom je dat je onnodig lange kabels door je huis moet trekken. Daarnaast formuleer je voor jezelf de doelstellingen van het gebruik van de ruimte. In de woonkamer heb je namelijk vaak andere verlichting dan in de keuken of de badkamer. Om hier voor jezelf wat structuur in te krijgen, is het zeker goed om een plattegrond van je woning te maken.

Kies verlichting die past bij je interieur

Als je een lichtplan gaat maken, is het verschil tussen basisverlichting, sfeerverlichting, en taakverlichting iets waar je rekening mee moet houden als je je woning op de gewenste manier wilt “verlichten”. Het is belangrijk je keuze voor verlichting af te stemmen op je behoeften omdat iedere ruimte op een andere manier gebruikt wordt. Basisverlichting gebruik je immers om een ruimte op de meest effectieve en gelijkmatige manier te verlichten. Dit licht doe je aan op de gang als je thuis komt of als je gedurende de nacht de weg naar het toilet moet vinden. Deze verlichting zorgt dus niet voor sfeer. Sfeerverlichting is warm, zacht en verlicht slechts een deel van de ruimte. Als je dit voor jezelf op een rijtje zet, zul je merken dat je voor de ene ruimte hele andere verlichting nodig hebt dan voor de andere ruimte. 

Anders dan anders en out of the box is ook een optie

Het gebruik van een lichtplan is dé methode om op een eenvoudige manier de verlichting te kiezen die past bij je interieur. Je kunt de verlichting aan de hand van de doelstelling verdelen over jouw plattegrond. Iedere doelstelling (basis, taak, sfeer of accent) geef je met stippen (in een eigen kleurstelling) aan. Bedenk dat je qua verlichting ook out of the box kunt denken. Daarmee bedoelen we dat verlichting niet altijd op een plek hoeft te komen waar de meeste mensen ze al decennialang hebben geplaatst. Dit betekent dus dat hanglampen  vrijwel automatisch boven de eettafel terecht komen, staande lampen in een hoek van de woonkamer en spots in de keuken. Door je interieur anders dan anders in te richten en daarbij de keuze maakt om de hanglamp eens in de hoek van de woonkamer te hangen, is een vorm van out of the box denken waarmee je de verlichting van je interieur een hele nieuwe dimensie geeft. Wie durft?!