Werken in Tilburg, vacatures te over

Op de arbeidsmarkt zijn het vreemde tijden. Volgens de laatste cijfers hebben 8 op de 10 bedrijven in ons land momenteel een tekort aan medewerkers. Misschien merk jij het ook wel omdat het vaak wordt opgevangen door werknemers te vragen wat extra uren te maken om het tekort op te vangen. Op den duur levert dat natuurlijk weer extra problemen op door stress en een onbalans in leven en werken. Aan de vacatures in Tilburg kan je ook zien hoe groot en divers te vraag momenteel is. Wat is nu eigenlijk de achtergrond van het huidige tekort op de arbeidsmarkt?

Waar komt de krapte in de arbeidsmarkt nu ineens vandaan?

Door werkgevers en wervings- en selectiebureaus wordt wel eens opgemerkt dat het voelt dat er ineens een groep medewerkers in het arbeidsproces is verdwenen. De realiteit is echter een andere. De vergrijzing die al jaren dreigde, slaat nu onbarmhartig toe. Dat heeft ook te maken met Corona. Veel oudere werknemers die niet zaten te springen om met pensioen te gaan, hebben toch die keuze gemaakt omdat er door de maatregelen de afgelopen 2 jaar weer van alles moest worden gewijzigd. Denk bijvoorbeeld aan het online onderwijs. Maar ook in andere beroepen is er vaak veel gewijzigd waardoor het effect van vergrijzing extra duidelijk is geworden.

Betere kansen op de arbeidsmarkt

Ben jij op zoek naar een baan in Tilburg en heb je wat te bieden? Momenteel zitten de wervings- en selectiebureaus te springen om kandidaten die ze kunnen aanbieden bij de bedrijven die bij hen langlopende vacatures hebben uitstaan. Als jij de juiste opleiding en ervaring hebt, kan je daar gebruik van maken om te selecteren wat er allemaal beschikbaar is. Dan is het geen slecht idee om eens te gaan kijken bij de professionals in arbeidsbemiddeling. Het is nu eenmaal een feit dat er, net als elders in de economie, sprake is van een golfbeweging. Momenteel is er een overschot aan banen en een tekort aan sollicitanten. Dat zal ongetwijfeld weer anders worden. Op de huizenmarkt zie je momenteel het tegenovergestelde.

Bonden denken dat een deel van het probleem bij de werkgevers zit

De vertegenwoordigers van werknemers spreken in het algemeen jongeren nog maar weinig aan. Deze hebben de tijd immers niet meegemaakt dat collectief werd gestreden voor zaken als een minimumloon of wettelijke vakantie- en feestdagen. De bonden merken op dat er een zekere mate van geduld ontbreekt bij de werkgevers. Er wordt -naar de mening van de bonden- nauwelijks nog tijd genomen voor opleiding van nieuwe werknemers. 

Juist door de druk binnen de bedrijven wordt gezocht naar sollicitanten die beschikken over opleiding en ervaring waardoor ze meteen kunnen worden ingezet. Voor geschikte kandidaten is het een voordeel dat ze door de gewildheid extra eisen kunnen stellen. Het wordt echter voor een groep langdurig werkelozen steeds moeilijker om een plaatje te vinden op een arbeidsmarkt zelfs nu die overspannen is. In deze groep zijn ongetwijfeld ook mensen te vinden die met wat extra opleiding en begeleiding de druk binnen een aantal bedrijven zouden kunnen verminderen. Tijd voor overleg?