Welk beroep past het beste bij jou?

Je bent net afgestudeerd of wenst niet langer genoegen te nemen met je huidige werkzaamheden, maar je hebt geen idee wat je dan nu verder zou willen: het vinden van een beroep dat bij je past kan een dilemma zijn waar mensen rond hun vijftigste levensjaar nog steeds niet zeker zijn. Mensen groeien, persoonlijkheden veranderen en ook het banenaanbod verandert immers. Maar aan de hand waarvan kom je dan wèl te weten wat er wèl bij je past?

Welk beroep past het beste bij jou

Om te kunnen achterhalen wanneer een baan wel bij je past, is het belangrijk om te begrijpen wat maakt dat een baan juist niet bij je past. Wanneer je weet wat je niet wil wordt het immers al een stuk eenvoudiger om te bepalen wat je wel wil en kun je de werkzaamheden die je niet ambieert te verrichten direct van je lijstje afstrepen!

Ben je woonachtig in Limburg en heb je gesolliciteerd voor een vacature in Limburg, dan is het praktisch om jezelf – eigenlijk het liefst voordat je op de vacature reageert, maar anders in ieder geval voorafgaand aan je sollicitatiegesprek, diverse vragen te stellen.

Stel jezelf deze 3 vragen

1. Wie ben ik?

Als eerst stel je jezelf een vraag die heel simpel lijkt, maar dat ook best nog wel eens verre van kan zijn, namelijk ‘wie ben ik?’ Het beantwoorden van deze vraag kan heel relevant zijn voor het vinden van werk bij je past, omdat bepaalde karaktereigenschappen en persoonlijkheidskenmerken nu eenmaal beter bij de ene baan passen, dan bij de ander. Ben je bijvoorbeeld verlegen, dan zal je niet gelukkig worden binnen een functie waar je vaak de bovenhand moet nemen of waarin presenteren centraal staat, terwijl je dit als extravert persoon juist weer heel leuk zou kunnen vinden.

2. Wat wil ik?

Wanneer je voor jezelf een beter beeld hebt geschetst van wie je bent, is het tijd om te achterhalen waar de persoon die jij in essentie bent, naar verlangt. Welk soort werk lijkt je leuk om te doen? Gaat je voorkeur uit naar creatieve of sociale werkzaamheden? En ambieer je uiteindelijk hogerop te groeien of vind je het prima om geen doorgroeimogelijkheden te hebben voor de toekomst? Hoewel alleen jij het antwoord op deze vragen weet, kan het goed zijn om een beroepskeuzetest te doen. Een beroepskeuzetest vult niets voor je in, maar denkt wel praktisch met je mee en biedt je ideeën waar je zelf misschien wel niet op gekomen was.

3. Wat vind ik belangrijk?

Tot slot is het belangrijk om jezelf af te vragen wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld de wereld verbeteren, rijk worden, hecht je waarde aan leuke collega’s of vind je een goede balans tussen werk en privé belangrijker? Het beantwoorden van deze vragen vergroot de kans dat je de goede beroepsmatige keuze maakt.