Veilig je crypto bewaren: zo doe je dat het best

Je cryptomunten zijn goud geld waard. Het is dan ook ontzettend zonde als je ze kwijtraakt. En helemaal als je ten prooi valt aan cybercriminelen die er met je zuurverdiende centen vandoor gaan. Je crypto veilig bewaren is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van handelen in deze munten. Hoe kun je dat nu het best doen?

Gebruik een hardware wallet

Een van de veiligste manieren om je cryptovaluta te bewaren, is met een hardware wallet. Dit is een soort portemonnee op een USB-stick. Deze wallets slaan je privésleutels offline op. Dat is handig, want dan kunnen hackers er niet online bij. Je hebt allerlei aanbieders voor hardware wallets, zoals Ledger en Trezor.

Hardware wallets werken met versleutelde codes. Je kunt er niet zomaar bij, en raden is zo goed als zinloos. Tegenwoordig hebben hardware wallets ook de mogelijkheid voor meerfactorauthenticatie. Dat houdt in dat je eerst nog elders moet inloggen of een code krijgt die je moet invoeren, voordat je toegang krijgt tot de wallet.

Kun je je crypto online laten staan?

Je kunt je crypto online laten staan, maar niet op de wallet van een exchange. Je zult niet de eerste en niet de laatste persoon zijn die zijn crypto kwijtraakt aan hackers, omdat de exchange gehackt wordt. In de afgelopen jaren hebben exchanges daardoor al miljoenen schade geleden. Beleggen in Bitcoin werd daarom zelfs een tijdje afgeraden.

Wat je wel kunt doen, is je crypto inzetten voor crypto staking. Je houdt je munten dan vast in een wallet voor een bepaalde periode. Daarna verplaats je ze alsnog. Als je munten in de wallet zitten, kan het netwerk ze inzetten voor beveiliging. Transacties worden dan met jouw tokens geverifieerd. Doe je daaraan mee, dan draag je bij aan de stabiliteit van het netwerk. Dat wordt uiteraard beloond, en ook die beloningen kun je weer laten uitkeren. Zo verdien je geld met je eigen coins.

Een cold wallet gebruiken

Alles wat offline is, is veiliger dan je crypto online opslaan. Sommige mensen gebruiken een paper wallet. Dat houdt in dat ze hun sleutels opschrijven op een stukje papier. Daarmee weet je zeker dat niemand je code zal weten, maar het is niet de veiligste manier van crypto bewaren.

Je papiertje kan kwijtraken, je kan het per ongeluk fotograferen, en met een beetje pech valt je papiertje op de grond en gaat hij de robotstofzuiger in. Bovendien is het proces om crypto naar een cold wallet te sturen ook wat omslachtiger dan het sturen naar een hardware wallet. Het is dus een kwestie van afwegen, wat voor jou het handigst is, en wat je het veiligste gevoel geeft.