Tilburg City Guide: Wat is er te doen in Tilburg?

Tilburg, de allermooiste stad van Nederland, daar valt natuurlijk niet over te discussiëren. De zesde stad van Nederland heeft namelijk ontzettend veel te bieden voor verschillende doelgroepen. Winkelen, eten, natuur, actie, kunst, cultuur, je kunt het zo gek nog niet bedenken of Tilburg heeft het. Maar we kunnen ons best voorstellen dat door al dit aanbod de doorsnee bezoeker van Tilburg best wel verward kan raken. Want waar moet je beginnen en wat is er nou concreet te doen in Tilburg? Vandaag helpen we je uit de brand en zetten we een aantal van de allerleukste activiteiten en mooiste bezienswaardigheden op een rijtje.

Wat te doen in Tilburg

Terrassen & Shoppen

Voor veel mensen staat Tilburg gelijk aan winkelen en terrassen, en dat is ook helemaal niet zo gek. Tilburg heeft een ontzettend groot aanbod voor verschillende doelgroepen. Of je nou lekker een dag door verschillende winkels wil struinen of je rust zoekt op een van de zonovergoten terrassen van de sta, een dagje weg is in Tilburg goed besteed.

Ten eerste: winkelen. Tilburg beschikt over een immens aanbod aan winkels van groot tot klein. De bekendste winkelstraat in Tilburg, die bijna net zo goed is als de P.C. in Amsterdam, is de Heuvelstraat. Deze straat, die loopt van de Korte Heuvel tot aan de Grote markt, heeft een divers aanbod aan winkels. Zo vind je hier onder andere de grote ketens: H&M, Pull & Bear, Bershka, Snipes, Footlocker, Hudson Bay, Coolcat en natuurlijk de meest recente aanwinst van de stad: de Primark. Ben je meer van de kleinere winkeltjes dan kun je terecht in een van de vele smalle zijstraatjes. Aan weerskanten van de Heuvelstraat liggen nog twee grote shopping gelegenheden: de Emma Winkelpassage en het Pieter Vreedeplein. Op het Pieter Vreedeplein bevinden zich onder andere de Costes, de Sting en de Sissy Boy. In de Emma Winkelpassage vind je vooral kleinere winkeltjes met hun eigen unieke aanbod. Voor degene die liever wat kleinere, locale winkeltjes bezoekt bestaat er ook nog het Tilburgse dwaalgebied, het hart van de stad. De vijfsprong waar de Tilburgse binnenstad ontspringt en alle kanten opgaat. In dit gebied kun je verdwalen in straatjes gevuld met galerieën, hippe winkels, knusse lunchzaken, kroegen en zelfs wijnbarretjes. De zaken in het dwaalgebied worden veelal gerund door echte Tilburgers. Dit is niet alleen interessant voor de dagjesmensen, maar ook voor de Tilburgers die geen idee hebben wat voor moois hun eigen binnenstad allemaal te bieden heeft. Een klein stuk buiten het centrum vinden we nog een groot Tilburgs winkelcentrum: de AaBe Fabriek. In deze oude dekenfabriek zitten nu verschillende grote en kleinere winkels zoals de Leenbakker, Boerenbond, BeterBed en BCC. Een compleet overzicht van alle winkels in de AaBe fabriek vind je hier.

Winkelen Pieter Vreedeplein
Pieter Vreedeplein
Heuvelstraat
Heuvelstraat

Eten en drinken dat kan in Tilburg op vrijwel elke hoek van de straat, en ook een terras vinden is hier niet zo moeilijk. Er is voor elk wat wils wel een restaurant te vinden. Van vis tot taco’s en van fastfood tot culinaire hoogstandjes. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of Tilburg heeft het. En als we het nog niet hebben, dan staat het op de planning en komt het eraan. Voor terrasjes zijn er in Tilburg 4 hoofdpleinen/ straten waar het allemaal om draait: Het Piusplein, de Grote Markt, de Heuvel (zowel het Heuvelplein als de Korte Heuvel) en de Piushaven. Op het Piusplein vind je naast echte studentenkroegen en bruine cafe’s ook echte culinaire hoogstandjes. Zo heeft Michelin ster chef Robert Kranenborg nog niet zo heel lang geleden zijn burger restaurant ‘Thrill Grill’ geopend waar hij naar eigen zeggen “het werk van een ambachtelijke kok naar een populair product wil vertalen’.  Naast lekker eten kun je op het Piusplein ook genieten van een arsenaal aan lekkere bieren in bijvoorbeeld t’Taphuys. Hier hangen wekelijks tientallen bieren aan de muur die je zelf met behulp van een pas mag tappen. Super leuk! Alleen helaas niet voor de jeugd onder de 18.

Piusplein
Piusplein

Een andere prima plek om een dag op het terras te vertoeven is de Heuvel, zowel de Korte heuvel straat als het Heuvel plein. Het verschil? Op de Korte Heuvel heb je niet de hele dag overal zon, op het Heuvel plein wel. Op de Korte heuvel vind je verschillende terrasjes, restaurants en kroegen naast elkaar. Hier wisselen nachtclubs en dag terrassen elkaar perfect af. Drink een lekker biertje bij café de bakker, ga verder met een cocktail bij de studio en dans de hele avond op drie verschillende etages van de Phillip. Voor wat meer rust moet je op het Heuvel plein zijn. Hier zit je de hele dag door lekker in het zonnetje, en ook de kinderen kunnen hier naar hartenlust rond rennen. Een echte aanrader op de Heuvel? The Talk & Havana: Lekker eten en lekkere drankjes. Na het eten zin in een film? Geen probleem, recht aan de Heuvel vind je de Pathé Bioscoop waar dagelijks de nieuwste films draaien. Zo heb je de hele avond entertainment en hoeft niemand zicht te vervelen.  Midden in het centrum hebben we ook nog de Grote Markt, aan het einde van de Heuvelstraat. Hier zit je om de hoek van de drukke winkelstraat en slechts een paar stappen verwijderd van de Schouwburg. De ‘eye catcher’ op de oude markt is brasserie en biercafé Anvers waar je niet alleen kunt genieten van honderden verschillende bieren maar ook nog eens heerlijk kunt eten. Zin in cocktails en eten dat net wat anders is? Probeer dan de recent geopende TFG (The Fat Greek). Meer over de TFG vind je in ons meest recente artikel!

Heuvel
Heuvel
Oude Markt
Oude Markt

Een Tilburgs pareltje dat vaak onbekend blijft voor mensen van buitenaf is de nog altijd groeiende Piushaven. Op 4 april 1923 is de Piushaven officieel geopend. De aanleg van de haven begon in oktober 1921, met als doel het Tilburgse bedrijfsleven betere mogelijkheden te geven voor de aan- en afvoer van goederen. Klinkt simpel toch? Dat was het niet. De grond van een aantal boeren moest onteigend worden en ook moest het toenmalige voetbalstadion van Willem II wijken om de haven aan te sluiten op het Wilhelminakanaal. Het 68 kilometer lange kanaaltraject is speciaal aangelegd om Tilburg per schip te kunnen bereiken. De industrie heeft echter plaats gemaakt voor volle, gezellige terrasjes en restaurantjes waar je tot in de late uurtjes kunt vertoeven. Geen zin om de hele dag te zitten? De kades, het water en de pier in de Piushaven zijn een ‘levend podium’ voor allerlei evenementen en activiteiten. Op de website van de Piushaven vind je de meest recente activiteiten agenda.

Theater & Entertainment

Ook op entertainment gebied heeft Tilburg ontzettend veel te bieden. Laten we beginnen bij de Theaters Tilburg. Theaters Tilburg bestaat uit een schouwburg, concertzaal en studio. Samen vormen zij een grote culturele onderneming met een breed scala aan performances. De eigen programmering bestaat uit ruim 350 voorstellingen en concerten en verschillen van cabaret tot klassieke muziek en van musical tot dans. Theaters Tilburg ligt zo dusdanig dicht bij het centrum, dat er voor of na de voorstelling heerlijk wat gegeten of gedronken kan worden. Benieuwd naar de performances in Theaters Tilburg? De meest recente planning vind je hier.  Een ander cultureel pareltje van Tilburg, wat zeker niet overgeslagen mag worden, is poppodium 013. Live-concerten, dance- en clubavonden, grote festivals als Roadburn en WOO HAH en niet-muzikale programmering: je vindt het allemaal in het vernieuwde 013, het grootste poppodium van Nederland in het hart van Tilburg. 013 bied een breed scala aan performances voor ieder wat wils, en met zijn centrale ligging is het de ideale activiteit voor een avondje uit. Op de website van poppodium 013 vind je de meest recente planning.

Theater
Theater

Theater voorstellingen hoeven in Tilburg niet perse in een massale zaal plaats te vinden, voor kleinschalige optredens is er in Tilburg namelijk ook genoeg ruimte. Theater de NWE Vorst, midden in het centrum van de stad, biedt een podium aan aanstormende talenten. Veel studenten van de Fontys Hogeschool van de kunsten stonden hier al op de planken, maar ook voor experimentele kunst is er ruimte gereserveerd in het programma. Het NWE vorst theater draagt een intieme en warme sfeer uit waarbij de toeschouwers vlakbij de artiesten kunnen komen. Het actuele programma voor de NWE Vorst vind je hier.

Is theater niet helemaal jouw ding? Geen probleem! In Tilburg zijn ook verschillende bioscopen aanwezig waar dagelijks een breed scala aan films afgespeeld wordt. De Pathé in het centrum en de Euroscoop bij Stappegoor zijn de meest voor de hand liggende bioscopen van de stad. Hier worden de nieuwste releases en echte blockbusters afgespeeld. Voor echte film fanaten is er ook nog de Cinecitta (voorheen de Ambassade). Deze kleine culturele bioscoop met drie zalen draait naast de ‘betere’ mainstream-films ook documentaires, buitenlandse films en arthouse-rolprenten zonder pauzes. In combinatie met de prachtige omgeving van het rijksmonument waar de bioscoop zich in bevindt vraagt dit om het perfecte avondje uit.

Cinecitta
Cinecitta

Uitgaansleven 

Dat Tilburg een bruisende studentenstad is, dat is bij veel mensen al bekend. Dankzij Tilburg University en de vele andere hogescholen in de stad, trekken er elk jaar meer en meer studenten naar de stad. En waar studenten zijn, daar is het nachtleven. Tilburg staat bekend om zijn oneindige nachtleven. Waar in de meeste steden enkel dinsdag en donderdag studenten stapavonden zijn, kun je in Tilburg vrijwel elke dag op stap. Van dinsdag tot en met zaterdagavond kun je de kroegen in duiken met je vrienden, collega’s of studiegenoten. Wat het Tilburgse nachtleven vooral zo leuk maakt is het grote verschil aan uitgaansgelegenheden. Zo zijn er niet alleen kroegen en bruine café’s maar vind je in Tilburg ook een groot aantal clubs waar tot in de late uurtjes gedanst kan worden.  Zo heb je onder andere Club Smederij met zijn eigen unieke programmering, het PKHS waar naast rauwe techno ook het concept STDNTS actief is, de drie verdiepingen hoge Philip en voor de urban lovers Club Fix. De echte kroegen vind je in de Korte Heuvel, op het Piusplein en nabij de Grote markt. Op maandagavond zijn vrijwel alle kroegen en clubs gesloten (dus niet allemaal!), maar vanaf dinsdag avond kun je overal tot maximaal 04:00 terecht. Wellicht wordt dit in de toekomst nog later, aangezien een aantal kroegbazen de gemeente verzocht hebben om nog 2 uur extra aan de sluitingstijd vast te plakken. Belangrijk om in de gate te houden is dat je vaak na 02:00/ 03:00 niet meer binnengelaten word bij sommige uitgaansgelegenheden.

Naast het actieve nachtleven telt Tilburg ook een aantal grote festivals, zowel binnen als buiten het centrum. Zo hebben we bijvoorbeeld Roadburn, hap stap festival, Smaak Karavaan, Festival van het Levenslied, Festival Mundial en Draaimolen festival. Buiten het Centrum worden ook jaarlijks WOO HAH, Best Kept Secret en Decibel Outdoor georganiseerd.

Philip
Philip
Studio
Studio

Stadsparken

Tilburg mag dan wel een groeiende stad zijn, maar er is nog steeds ontzettend veel natuur te vinden in de vele parken en natuurgebieden van de stad. Deze parken worden dagelijks gebruikt voor sport en recreatie en bij mooi weer zijn het de ideale plekjes voor wat ontspanning. Voor sommige stads mensen zijn stadsparken ook daadwerkelijk een achtertuin, omdat ze deze zelf niet hebben.  In de Muzentuin achter de Schouwburg zijn dagelijks, met of zonder mooi weer, veel studenten te vinden. Je voelt hier de creatieve sfeer hangen terwijl je geniet van dit prachtig stukje natuur midden in het centrum. Een ander pareltje midden in de stad is de Interpolistuin. Hier wordt niet alleen jaarlijks het Hap Stap festival georganiseerd, maar ook de rest van het jaar is het een heerlijke plek om te vertoeven. Voor de voetballiefhebbers is het Stadspark ideaal. Hier vind je het Johan Cruijf veldje waar menig voetbaltalent de hele dag door zijn of haar kunsten laten zien. Tussen de Bredaseweg en de Korvel kun je jezelf terugtrekken in het Kromhoutpark. Met een grote vijver, bankjes om te relaxen, een voetbalveldje voor de kinderen en een klimtoren is dit park ideaal voor het hele gezin. Andere parken waar je prima de dag door kunt brengen zijn onder andere het Leijpark, Wilhelminapark, het Quirijnstokpark en het Reeshofpark. Meer natuur in Tilburg vind je onder andere in het Wandelbos, de Oude Warande (ookwel het walhalla voor hardlopers genoemd) en de Moerenburg.

Wilhelminapark
Wilhelminapark

Tilburg Bezienswaardigheden

Naast culturele voorzieningen, culinaire hoogstandjes en vermaak tot in de late uurtjes heeft Tilburg ook nog een aantal bezienswaardigheden die bij een bezoek aan de stad zeker niet overgeslagen mogen worden. Deze bezienswaardigheden zijn van groot belang in de geschiedenis van de stad en zijn daarom voor de Tilburgers ook zeer belangrijk. Hieronder noemen we er een paar.

Hasselt Kapel

Hasseltplein 7, 5042 AB Tilburg

De Hasselt Kapel is een plaats voor religieuze plechtigheden, met als hoogtepunt de meimaand. De kapel is open voor huwelijksplechtigheden van zowel katholieken als niet-katholieken maar biedt ook ruimte voor verschillende culturele activiteiten zoals kleinschalige concerten. Het eerste schriftelijke bewijs van de kapel dateert uit 1540, maar men vermoedt dat de kapel al
langer bestaat, namelijk al voor 1536.

Tijdens de meimaand is de kapel dagelijks geopend van 09:00 tot 19:00, iedere maandagmiddag wordt om 13:30 een rozenkrans gebeden.

 

Heikese Kerk

Stadhuisstraat 6, 5038 VA Tilburg

De Sint-Dionysiuskerk, beter bekend als de Heikese kerk om verwarring met de gelijknamige kerk in de buurtschap Goirke te voorkomen, is gewijd aan de heilige Dionysius en bevindt zich aan de Stadhuisstraat 6, op de plaats van de oorspronkelijke parochiekerk van Tilburg in het centrum van de stad. Sinds 1970 is de Heikese kerk de kerk van de parochie Allerheiligst Sacrament en Binnenstad Tilburg. De naam Heikese kerk verwijst naar de herdgang’t Heike ten zuiden van het centrum, waar zich een schuurkerk bevond die als parochiekerk de voorganger was van de huidige kerk.

Helga Deen Tuin

Willem II Straat 19, 5038 BA Tilburg

Helga Deen (6 april 1925- 26 juli 1943) was een uit Duitsland afkomstige Nederlandse jonge vrouw met een Joodse achtergrond, die tijdens haar gevangenschap in Kamp Vught in 1943 een maand lang een dagboek bijhield voor haar geliefde Kees van den Berg. Haar familie ontvluchte de nazi’s naar Nederland, daar kwam ze terecht in Tilburg. In Tilburg werd ze door haar moeder gestimuleerd om zichzelf cultureel te ontwikkelen. Zo onze goed tekenen en speelde ze piano. Op 1 april 1943 werdt de familie Deen overgebracht naar Kamp Vught, en in juli van dat zelfde jaar werd Helga overgebracht naar Sobibor in Polen waar ze op 16 jarige leeftijd werd vermoord samen met de rest van haar familie. Haar dagboek was gericht aan haar geliefde Kees van den Berg en werd na haar deportatie Kamp Vught uit gesmokkeld. Kees hield het zijn leven lang geheim. In 2004 werd het dagboek door de zoon van Kees van den Berg aangeboden aan het Regionaal Archief Tilburg, waarna het in 2007 werd gepubliceerd.

Heuvelse kerk

Heuvelring 122, 5038 CP Tilburg

Als er één kerk het beeld van Tilburg bepaalt, dan is het wel de Jozefkerk aan de Heuvelring, vandaar ook de Heuvelse kerk genoemd. Het is een neogotisch bouwwerk met twee herkenbare torens van elk 72 meter hoog.Architect H.J. van Tulder heeft zich mede laten inspireren door de Franse gotiek, maar ook door de Sint-Jan in Den Bosch. Deze trotse stadskerk kwam tot stand in de jaren 1872-1889 en werd in de jaren 1950 nog enigszins vergroot. In de jaren vijftig en zestig stonden de kerk en parochie onder de hoede van pastoor F. van Miert. Hij werd in zijn pastorale taken bijgestaan door de kapelaans P.M.C. Elsen en J.A. van de Rijdt. Over hen en de andere geestelijken van de Heuvelse kerk van vroeger doen vast nog boeiende verhalen de ronde.

Heuvelse Kerk
Heuvelse Kerk

Wat te doen vandaag: Last minute ideeën

Soms heb je gewoon van die dagen, dat je spontaan besluit om een dagje weg te gaan. Dit kan met je gezin zijn, met je vrienden, collega’s, geliefde, met wie dan ook. Ook voor deze last minute ideeën biedt Tilburg de uitkomst. Hier noemen we een paar last minute uitstapjes die ideaal zijn voor verschillende gezelschappen.

De voltage 

Groenstraat 139, 5021 LL Tilburg

De Voltage Indoor Entertainment ligt op het voormalig Voltcomplex van de Philips fabrieken in Tilburg. Sinds 1909 is dit een plek vol spanning, want hier werden begin vorige eeuw de eerste gloeilampen geproduceerd. De Voltage is in 20 jaar uitgegroeid tot het grootste indoor entertainment centrum van Nederland, met een totale indoor vloeroppervlakte van 9800 m2. In 1995 is De Voltage geopend met slechts alleen een kartbaan. Op dit moment zijn er meer dan 50 uiteenlopende activiteiten te vinden en is het doel ook de komende jaren deze uitbreidingen voort te zetten.

De Voltage
De Voltage

De Dolfijn

Ringbaan Oost 2A, 5013 CA Tilburg

In 2001 werd aan de Ringbaan Oost in Tilburg een nieuw bowlingcentrum geopend, Dolfijn Bowling. In een oude fabriekshal waren 20 bowlingbanen te vinden, een bar en een restaurant. Al snel wist dit gezellige bowlingcentrum een plekje te veroveren in de harten van de vele bezoekers uit Tilburg en omstreken. De naam Dolfijn is te herleiden naar de eigenaars, de familie Dol. Op vrijdag 25 maart 2016 sloeg echter het noodlot toe. Een felle brand legde het pand volledig in de as. Gelukkig vielen er geen slachtoffers maar het bowlingcentrum ging compleet verloren.

Onmiddellijk worden er plannen gemaakt voor een nieuwe Dolfijn Bowling, maar uiteindelijk duurt het tot juni 2017 voordat er daadwerkelijk kan worden gestart met de nieuwbouw.

Het nieuwe centrum, dat op 4 februari 2018 officieel werd geopend, is ruimer van opzet. Met 24 bowlingbanen, een nieuwe Goolfy Minigolf, Escaperooms, VR-Experience en diverse andere activiteiten is het meer dan een bowlingcentrum. De oude naam werd daarom ingeruild voor Dolfijn | the plays to be.

Textiel Museum

Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg

Het TextielMuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrikantenvilla. Sinds 1985 is het gevestigd in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co. In het museum is te zien hoe textiel werd gemaakt. Ook beschikt het museum over een collectie van textielkunst. In het TextielLab is te zien hoe het proces van een ontwerp verloopt. Vormgevers, kunstenaars en studenten kunnen langs komen bij het textielmuseum met hun bijzondere ontwerpen. Vakmensen zetten deze ontwerpen om in digitale patronen op computergestuurde textielmachines.  Het museum beschikt over een bibliotheek, TextielCafé, DamastWasserij en een museumwinkel. In de museumwinkel zijn textielproducten te koop die met de machines van het museum gemaakt zijn. Tip: boek een rondleiding en leer het verhaal achter ieder museumstuk kennen!

Natuurmuseum Brabant

Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg

Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg zet bezoekers met de neus boven op de natuur. Alle aspecten van de natuur zijn in het museum te vinden. En behalve kijken kun je vooral veel doen. In de ‘OO – zone’ gaan kinderen boven de acht jaar aan de slag als onderzoeker. In de vaste en wisselende tentoonstellingen zijn behalve veel opgezette dieren ook allerlei planten, stenen, insecten en fossielen te zien. Ook zijn er spelletjes om te spelen en is er een speurtocht uitgezet. Het Natuurmuseum bestaat al sinds 1935 en wordt ook veel bezocht door schoolklassen.

Vincent’s Tekenlokaal

Burgemeester Brokxlaan 20, 5041 Tilburg

Vincents Tekenlokaal in Ontdekstation013 is dé creatieve plek in Tilburg waar de verbeeldingskracht wordt geprikkeld. Vincents Tekenlokaal en Ontdekstation staan voor talentontwikkeling. Vernieuwing ontstaat op plekken waar mensen uit verschillende disciplines samenwerken en waar disciplines gelijkwaardig en vanzelfsprekend worden ingezet. Door de inbreng van de verschillende disciplines van Ontdekstation013 worden creativiteit en wetenschap/techniek samengebracht.

Zoopark de Oliemeulen

Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg

Kom naar Tilburg voor een onvergetelijke dag in het vreemdste dierenpark van Nederland. Hier sta jij oog in oog met meer dan 150 verschillende diersoorten en kun je echt van alles verwachten. Loslopende stinkdiertjes? Vliegende hondjes? Je kunt ze vandaag nog ontmoeten. Want een bezoek aan dit gezellige Brabantse dierenpark laat je de dierenwereld niet gewoon ´zien´, maar vooral ´beleven´. Enthousiaste verzorgers geven dagelijks uitleg over ‘hun’ dieren. Vreemd en onbekend maakt een dier immers vaak ook ‘onbemind’. Tijdens de demonstraties met een wurgslang en Kriebeltje de vogelspin krijg je daarom zelfs de kans deze dieren even aan te raken.

Markten 

De gezellige en drukbezochte Tilburgse markten zijn al jaren een begrip voor Tilburg en omgeving. De aangeboden producten op de markt zijn zeer divers van o.a groente en fruit tot verse vis,  kleding en nog vele andere food en non-food producten, te veel om op te noemen. De openingstijden van de verschillende markten vind je hier:

Woensdag: Besterdplein 9:00 -12:00

Donderdag: Heyhoef 13:00 -17:00

Donderdag: Westermarkt 09:00 -12:00

Vrijdag: Koningsplein 09:00 – 12:00

Vrijdag: Wagnerplein 11:00 – 17:00

Zaterdag: Koningsplein 10:00 – 16:30

Markten Tilburg
Markten Tilburg

Tilburg en Omstreken

Om dit bericht volledig af te maken vinden we het ook belangrijk om te kijken naar enkele belangrijke bezienswaardigheden buiten Tilburg. Deze bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken vanuit de stad en behoren daarom zeker toe tot het lijstje van ‘must sees’ voor iedereen die langere tijd in de stad verblijft.

Oisterwijk: Parel in ’T groen

Vlak naast Tilburg, makkelijk te bereiken met bus en trein, ligt Oisterwijk. Dit dorp, dat omgeven wordt door prachtige natuurgebieden, wordt door vele ook wel ‘parel in ’t groen’ genoemd. In dit prachtige dorp kun je heerlijk tot rust komen, shoppen, genieten van een drankje op de zonovergoten terrassen en uren wandelen door de immens grote natuurgebieden die het dorp omarmen. Bus 140 gaat tweemaal per uur vanaf station Tilburg richting station Oisterwijk. Er gaat tevens elk halfuur een trein vanuit station Tilburg direct naar station Oisterwijk.

Safaripark Beekse Bergen

Safaripark Beekse Bergen is een dierenpark tussen Tilburg en Hilvarenbeek. Het is qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Er worden meer dan 150 diersoorten gehouden, variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels. Op uitgestrekte open vlaktes bevinden zich zebra’s, giraffen en struisvogels. Voorts zijn er leeuwen, neushoorns, olifanten en jachtluipaarden. Je kunt in het park op auto, boot, bus of voet safari, overnachten tussen bijzondere diersoorten en ontspannen in de natuur. Safaripark Beekse Bergen is ideaal voor jong en oud!

Beekse Bergen
Beekse Bergen

Koningshoeven

La Trappe, het bekende trappistenbier wordt in samenwerking met monniken van de abdij O.L.V. de Koningshoeven gebrouwen. Wereldwijd zijn er slechts zeven trappistenbieren, waarvan zes uit België, alleen La Trappe stamt uit Nederland. De bierbrouwerij is gelegen in het Brabantse Berkel-Enschot, waar diverse fietsroutes en wandelingen naartoe mogelijk zijn. Bij VVV Tilburg kun je een gratis fietsroute halen, hier staan verschillende fietsroutes op richting de Abdij. Bij de Abdij zit een proeflokaal, hier kan je genieten van een Abdijlunch of bierproeverij.  Een gedeelte van de abdij wordt nog steeds bewoond door monniken, in het andere gedeelte kan je als bezoeker een rondleiding krijgen. Voor meer informatie en openingstijden kun je de website bezoeken.

Efteling

De Efteling is het grootste en populairste themapark van de Benelux en een van de oudste themaparken ter wereld. Met het Sprookjesbos, waar de reus Langnek in veler herinnering nog boven de bomen uitsteekt, opende de Efteling zijn deuren. Jong en oud beleeft hier mooie momenten en geniet van de sprookjes, parkshows en spannende attracties. De Efteling is uniek door de bijzondere sfeer, gebaseerd op de ontwerpen van Anton Pieck. In de attractie Symbolica ga je op magische tour door het prachtige paleis van koning Pardulfus. Maak vervolgens in de achtbaan Baron 1898 een vrije val van 37,5 meter en raas met negentig kilometer per uur doldwaze bochten in! Geniet ook van de sensationele watershow Aquanura, de grootste watershow van Europa.

Efteling
Efteling

Hopelijk hebben we met dit bericht duidelijker inzicht gecreëerd in alles wat ons mooie Tilburg te bieden heeft. Helaas is ook de redactie niet perfect en kan het wel eens voorkomen dat we iets over het hoofd hebben gezien. Dus mocht er iets in deze lijst ontbreken laat het ons dan snel weten, dan voegen we het toe! En voor diegene die na het lezen van dit bericht gemotiveerd is geraakt om Tilburg te bezoeken, we zien graag jullie ervaringen tegemoet. Maar voor nu, veel plezier in Tilburg!