Thuiswerken kost €2,- per dag: 3 tips om de kosten laag te houden

Het Nibud heeft de kosten voor thuiswerken op een rij gezet en komt tot de conclusie dat thuiswerken gemiddeld €2,- per persoon per dag kost. Bij een fulltime werkweek komt dit neer op €43,30 per maand. Er zijn verschillende manieren waarop je deze kosten laag kunt houden. Wij geven je 3 tips.

Welke kosten heeft het Nibud berekend?

In de berekening van het Nibud zitten niet alleen de kosten die werkgevers over het algemeen voor hun rekening nemen, zoals telefoonkosten, computerapparatuur en overige kosten voor een geschikte werkplek. Ook het elektriciteitsverbruik, waterverbruik, gasverbruik, wc-papier, afschrijving van het bureau en bureaustoel en de kopjes koffie en thee zijn meegerekend. Het gaat om kleine bedragen die niet direct opvallen, maar op jaarbasis gaat het al snel om €440,- extra. Bij de belastingaangifte is het niet mogelijk om deze kosten af te trekken. 

Let op het energie- en gasverbruik

Nu het kouder wordt, gaat het energieverbruik van thuiswerkers flink omhoog. Aan het eind van het jaar kun je hierdoor voor een vervelende verrassing komen te staan. Het valt aan te raden om een werkplek uit te zoeken dicht bij het raam. Als de zon schijnt wordt het vanzelf wat warmer in de kamer en daarbij kun je je beter concentreren bij natuurlijk licht. Daarnaast valt het aan te raden om een digitale thermostaat te installeren. Met een digitale thermostaat kun je jouw energieverbruik optimaliseren omdat de thermostaat het mogelijk maakt om de verwarmingstemperatuur precies te programmeren. 

Waterverbruik verminderen

Ook het waterverbruik stijgt wat naarmate je meer tijd binnenshuis doorbrengt. Zo trek je vaker het toilet door, vul je de waterkoker regelmatig bij en was je jouw handen. Je kunt op deze kosten besparen door na een kleine boodschap niet direct de wc door te trekken. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in één keer een grote hoeveelheid thee of koffie te zetten en dit in een thermosfles te schenken. Zo hoef je niet iedere keer je apparaten aan te zetten en verklein je de kans dat je te veel water verhit. 

Wc-papier en andere kleine uitgaven

Er valt lastig te besparen op andere kleine kantoorartikelen die je nodig hebt, zoals wc-papier, koffie en thee, de cartridge van je printer et cetera. Wat wel mogelijk is, is dat je met jouw werkgever in gesprek gaat over deze kosten. De werkgever kan deze kosten vergoeden vanuit de thuiswerkvergoeding en onder brengen in de vrije ruimte. De werknemer hoeft hier geen of veel minder loonbelasting over te betalen. Een werkgever is niet verplicht om een thuiswerkvergoeding te geven. Wel is jouw werkgever verplicht om een (thuis)werkplek in te richten volgens de geldende arbo-normen. 

Reiskosten

Bij het bovenstaande moet wel een kanttekening geplaatst worden. Zo kunnen de thuiswerkkosten in sommige gevallen bijvoorbeeld weggestreept worden tegen de reiskosten wanneer een werknemer thuiswerkt en nog wel reiskostenvergoeding ontvangt. De reiskosten mogen in ieder geval tot en met 31 december 2020 worden doorbetaald zoals dat voor de uitbraak van het coronavirus werd gedaan.