PortAgora opent haar winkels in Tilburg

Nieuw pand

Op 7 augustus j.l. opende de stichting PortAgora haar nieuwe winkel aan het Koningsplein in het centrum van Tilburg, in het pand waar ooit supermarkt Edah was gevestigd. De organisatie was ruim 30 jaar lang gevestigd aan de Goirkestraat. Het pand op die plek gaat gesloopt worden voor nieuwbouw.

Ondanks het feit dat de medewerkers blij zijn met het nieuwe, grotere pand, gingen zij met enige tegenzin weg uit de wijk ‘Oud Noord’ waar zij veel vaste klanten hadden, van wie sommigen haast dagelijks binnenwandelden. Deze klantenkring heeft jarenlang gezorgd voor een bestendige aanvoer en afname van mooie spullen met een prima tweede leven. En voor een prettige sfeer in de winkel.

Maar PortaAgora is meer dan een winkel, vertelt Claudy de Vet, sinds tweeëneenhalf jaar projectondersteuner, in het kantoor in de nieuwe winkel.

Hulp aan Polen

Eerst de naam. PortAgora betekent poort of deur naar het plein. De organisatie is ooit begonnen als inzamel- en distributiepunt van goederen bestemd voor het toen nog hulpbehoevende Polen. Destijds heette het Oost-Europa centrum. Claudy: “Toen de hulp aan Polen overbodig werd, had men spullen over en daaruit is een kringloopwinkel ontstaan. Met de opbrengst van de winkel zijn door de jaren heen allerlei sociale projecten opgezet en/of ondersteund.”

Humanitaire projecten

Zo zijn er hulptransporten opgezet naar de vluchtelingen in Calais en ook is er een samenwerking met de Quiet-community in Tilburg. Sinds een paar jaar ondersteunt PortAgora, deels met een subsidie van de Gemeente Tilburg in het kader van het programma ‘Een wereld T winnen’, diverse maatschappelijke, culturele en economische projecten in Bosnië Herzegovina en Kroatië, vertelt Claudy.

Srebrenica – vier muzikanten

Zo’n project is Srebrenica. In 2015 was het 20 jaar geleden dat Srebrenica onder de voet is gelopen waarbij de meeste mannen het niet hebben overleefd. Jan van Esch, directeur van PortAgora, kwam via een Bosnische partner in contact met 4 muzikanten van de band Afera. Vier jonge mannen, twee met een Servische en twee met een moslimachtergrond, die hun stad, die sinds de val een spookstad was geworden doordat iedereen wegtrok, dolgraag weer nieuw leven willen inblazen. Samen met lokale partners, waaronder Emmaus, heeft PortaAgora meegewerkt aan het eerste Srebrenica Wave Festival. Een zevendaags evenement waarbij jongeren uit de regio samen met tientallen Europese jongeren in diverse workshops hebben gewerkt aan een toekomstplan voor Srebrenica.

Doel is om in de komende jaren zoveel mogelijk banen en opleidingen te realiseren in Srebrenica.

Multifunctioneel centrum

Om dit alles te realiseren zijn de muzikanten, kartrekkers van het project, samen met internationale partners, waaronder PortAgora, nu bezig een multifunctioneel centrum aan te kopen en op te zetten in Srebrenica. De gemeente Srebrenica gaat dit deels financieren, onder voorwaarde dat PortAgora met haar internationale partners ook investeert met geld, middelen en tijd. Er komen o.a. een concertzaal, een internetcafé, een oefenruimte voor de band, een bioscoop en een ontmoetingsplek voor ouderen. In september is er een delegatie vanuit Tilburg (o.a. van PortAgora, FierBier, de Rockacademie en Fons van Iersel, die bekend is van concertpodia Noorderligt en 013) naar Srebrenica gegaan om samen met het Bosnische team een activiteiten- en renovatieplan te maken en te onderhandelen met de gemeente Srebrenica. Claudy, net teruggekeerd: “Het was een in alle opzichten zeer constructieve, vruchtbare en ook gezellige week en de gemeenteraad van Srebrenica heeft ons plan aangenomen. Het centrum gaat er dus komen.” Goed nieuws dus.

Wil je meer weten over dit unieke project of over PortAgora? Kijk dan op www.portagora.eu of facebook.com/StichtingPortAgora