Wat doen plastic tassen met het milieu?
Plastic is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch maken we nog niet zo lang gebruikt van plastic. Pas na de Tweede Wereldoorlog is begonnen met de massaproductie van plastic producten. In de jaren 80 zijn plastic tasjes in supermarkten geïntroduceerd. Helaas gaat het gemak van een plastic tasje gepaard met een enorme last voor het milieu. De schatting is dat er jaarlijks wereldwijd 1 triljoen plastic tasjes worden gebruikt en weggegooid. Het produceren van al deze tasjes kost ontzettend veel energie, tijd en geld. Daarbij komen ook nog eens de kosten van het opruimen en correct verwerken van gebruikte tasjes.
Impact op het milieu
Het overgrote deel van plastic tasjes wordt niet correct verwerkt en opgeruimd. Deze tasjes hebben een verschrikkelijke impact op het milieu. Plastic tasjes zijn niet biologisch afbreekbaar, maar breken af in verschillende kleinere stukjes onder invloed van licht, wat ook wel fotodegradatie wordt genoemd. Het kan 400 tot 1000 jaar duren voordat een plastic tasje volledig is afgebroken.
Heel veel van die kleine stukjes plastic komen uiteindelijk in de zee terecht. Een gedeelte van dit afval hoopt zich op in de zogenaamde plasticsoep. De plasticsoep is een gebied (vele malen groter dan Nederland) in het noorden van de Grote Oceaan waar enorme hoeveelheden plastic en ander afval bijeen drijven. Deze plastic microdeeltjes worden onopzettelijk door kwallen en vissen gegeten waardoor ze in de voedselketen terecht komen. Zo is plastic verantwoordelijk voor de dood van minimaal een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren per jaar.
Controle?
Vooralsnog zijn er geen wereldwijde afspraken over het controleren en het uitgeven van plastic tasjes. Elk land heeft zijn eigen manier om de overlast aan te pakken. Veel landen hebben een verbod of belasting geïntroduceerd op plastic tasjes, wat heeft geleid tot een drastische vermindering in het verbruik. De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht om het gebruik van plastic tassen te verminderen. In Nederland zijn gratis plastic tasjes sinds 1 januari 2016 verboden. Maar, zelfs met het verbod op gratis tasjes, geeft de Rijksoverheid aan dat in Nederland alle consumenten tezamen ieder jaar rond de 3 miljard plastic tasjes gebruiken.
De grootste consument (en producent) van plastic tasjes in de wereld zijn de Verenigde Staten. Ieder jaar worden in de VS maar liefst 12 miljoen olievaten gebruikt voor de productie van plastic tasjes. Dit is goed voor een jaarlijks gebruik van bijna 400 biljoen tasjes. In de VS gelden weinig regels voor plastic tasjes. Minder dan de helft van de individuele Staten heeft enige vorm van belasting of verbod op tasjes.
Wat zijn de alternatieven?
Gelukkig zijn er verschillende alternatieven beschikbaar om het overmatige gebruik van plastic tasjes tegen te gaan. De meest simpele manier is om een herbruikbare tas of rugzak te gebruiken om boodschappen te doen. Een shopper is hiervoor perfect. Shoppers zijn in verschillende recyclebare materialen beschikbaar, zoals katoen, jute en PET. Het hergebruik van tassen van recyclebaar materiaal ontlast het milieu (en indirect je portemonnee) op grote mate. Bedrijven kunnen een enorme bijdrage aan een gezonder milieu leveren door recyclebare tasjes en shoppers te bedrukken.