Opladen tijdens de vakantie (ook bij thuisblijven)

We hebben een bewogen jaar achter ons en 2021 ging van start met een grootschalige lockdown. Hoe je 2020 ook hebt beleefd, de kans is groot dat je waardevolle inzichten hebt opgedaan die je mee hebt kunnen nemen naar 2021. Ook als je er niet op uit kunt tijdens de voorjaarsvakantie is het belangrijk om wel tot rust te komen. Laat je thuiskantoor even voor wat het is en gebruik deze tips om helemaal op te laden zodat je met frisse energie verder gaat.

Hoe vol is je batterij?

Sta eens stil bij je energieniveau. Hoe voel je je? Als je jouw energievoorraad zou vergelijken met een batterij, hoe vol is deze dan? Aan het eind van het jaar zitten veel mensen niet op 100%. Een grote oorzaak van een laag energieniveau is een teveel aan stress. Hierdoor kan het lichaam niet herstellen en blijf je zowel fysiek als mentaal in een actieve en alerte staat. Door jezelf die hersteltijd te gunnen krijg je jouw batterij weer vol.

Duidelijke afspraken over bereikbaarheid

Het thuiswerken zorgt ervoor dat de grenzen tussen werk en privé in 2021 een stuk vager zijn. Om effectief op te kunnen laden is het belangrijk om alles dat met werk te maken heeft even stop te zetten. Laat je collega’s weten dat je een weekje (of meer) vrij neemt en niet bereikbaar bent in deze periode. Eventueel kun je vervanging regelen gedurende je afwezigheid of een collega vragen om urgente zaken van je over te nemen. Veel andere dingen kunnen wachten tot na je vakantie of lossen zich vanzelf op. Wanneer het voor jou niet mogelijk is om je werk helemaal los te laten, kun je voor jezelf vaste tijdstippen inplannen om wat écht moet te regelen. Stel jezelf een maximum aan de tijd die je hiermee bezig bent.

Zorg goed voor jezelf

Lichamelijke inspanning helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten of juist even helemaal nergens aan te denken. Zorg goed voor je lichaam met beweging en gezonde voeding, waardoor je straks weer blaakt van de energie. Als je goede voornemens hebt is het slim om hier in de vakantie al mee te beginnen. Begin bijvoorbeeld iedere ochtend met een lange wandeling en een gezonde smoothie verreikt met tarwegras zodat je direct een groot aantal vitamines, mineralen, enzymen en aminozuren binnenkrijgt. Ook leuk: leer een aantal gezonde en simpele maaltijden koken, zodat je ook in drukke tijden goed voor jezelf blijft zorgen.

Maak tijd vrij voor reflectie

Om te kunnen groeien is het belangrijk om terug te kijken. De afgelopen periode is bijzonder. Kijk met een positieve blik terug en schrijf op wat je hebt geleerd, wat goed ging en welke nieuwe gewoontes of inzichten je volgend jaar vast wilt houden.