MagSafe of toch iets anders? Welke lader is de beste?

Wanneer je kiest voor Apple, kun je uit verschillende manieren kiezen om je toestel op te laden. MagSafe, Qi of USB-C: het werkt allemaal. Maar welke manier zorgt ervoor dat je toestel snel weer van stroom wordt voorzien? Zijn er eigenlijk verschillen? Dit zijn de voor- en nadelen van elke laadtechniek.

Kiezen voor MagSafe

MagSafe is de eigen oplader van Apple. Een rond schijfje met een magneet erin, die je aan de achterkant van je iPhone, iPad of Apple Watch vastklikt. De MagSafe lader zorgt ervoor dat je Apple-apparaat snel oplaadt. Doordat de schijf zo goed vastzit aan je toestel, weet je zeker dat je toestel goed en volledig opgeladen wordt. MagSafe opladers kun je prima gebruiken om je telefoon of iPad snel op te laden.

Een ander voordeel van MagSafe is dat deze los klikt als je per ongeluk met je voet of been achter de kabel blijft hangen. Daardoor kun je ook veilig opladen. MagSafe is ook handig voor magnetische ventilatieroosters in de auto, voor fitness-houders, bewegingstrackers en powerbanks. Gebruik je MagSafe als bevestiging, dan kan je niet ook tegelijkertijd je telefoon opladen. Maar je maar wel gebruik van de sterke magneet in je toestel, om je telefoon efficiënt vast te houden

Opladen met een Qi-lader

Iets wat op MagSafe lijkt, maar het niet is: de Qi-lader. Werkt Qi eigenlijk op een iPhone of iPad? Het antwoord is: ‘Jazeker!’ Het is alleen niet zo snel als MagSafe. Het eigen systeem van Apple is een stuk zuiniger, efficiënter en sneller. Wat wel waar is, is dat er veel meer Qi-laders op de markt zijn, dan er MagSafe-laders zijn.

Dat komt doordat Qi een open standaard is, terwijl MagSafe gepatenteerd door Apple is. Qi-laders zijn daardoor vaak ook goedkoper. Heb je alleen een Qi-lader bij de hand, dan kun je daar dus mee opladen, maar het laadt niet even goed als opladen met MagSafe.

USB-C gebruiken

Naast alle laders die je vastklikt aan je toestel, kun je ook USB-C gebruiken. Voorheen hadden alle Apple-apparaten een lightning-poort, maar de Europese Commissie eiste dat ook Apple moest overstappen op USB-C. Het idee daarvan is, dat je ook met een oplader van een ander toestel je Apple-apparaat kunt opladen. Maar is het ook sneller of efficiënter?

Het is een feit dat USB-C de snelste manier is om je Apple-apparaat op te laden. Het jammere is alleen dat je daardoor de poort onderin je telefoon bezet houdt, wat lastig kan zijn bij het gebruik. Daarnaast klikt USB-C niet los wanneer je over je kabel struikelt. Voorzichtigheid is dus wel geboden. Ook goed om te weten: niet elke USB-C-kabel laadt even snel op. Apple gebruikt namelijk laders met aparte voltages om apparatuur zo snel mogelijk op te laden.