HP en Dell profiteren van thuiswerken door coronavirus

Het coronavirus heeft een negatief effect op de omzet van veel bedrijven, zoals onder andere te zien aan de dalende verkoopcijfers in de autobranche, maar niet voor allemaal. HP maakt computers en printers en boekte in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst een miljard dollar meer omzet dan verwacht door analisten. Omgerekend is dit 840 miljoen euro extra. Ook Dell deed het beter dan vooraf verwacht.  

Winst hoger dan verwacht

De omzet van HP bedroeg 14,3 miljard dollar in de maanden mei tot en met juli. Dit was 2,1 procent minder dan in dezelfde periode in 2019, maar wel een miljard meer dan waar de markt op had gerekend. Onderaan de streep daalde de winst van het Amerikaanse technologiebedrijf van haast 1,2 miljard dollar naar 734 miljoen dollar. Ondanks de daling was de winst een stuk hoger dan waarop was gerekend. 

De winst per aandeel daalde van 0,78 dollar tot 0,52 dollar. Dit is toch een stuk meer dan waar HP zelf vanuit was gegaan met een prognose van 0,35 tot 0,41 dollar. 

Thuiswerken

De reden dat de omzet en winst hoger zijn dan verwacht, is dat meer mensen thuiswerken en daardoor meer pc’s en laptops kopen. Ook is er een verhoogde vraag naar monitors en printers. Het onderdeel van het bedrijf dat pc’s, laptops en notebooks maakt noteert een omzetstijging van 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. De totale verkoop van printers daalde wel met 20 procent, ondanks dat consumenten meer printers kochten.

Meer pc’s per huishouden

Waar vroeger uitgegaan werd van één pc per huishouden, gaat dit tegenwoordig richting de één pc per persoon. Ook branchegenoot Dell merkte een stijging in computerverkopen door het thuiswerken van consumenten. De omzet van Dell daalde dan wel tot 22,7 miljard, een daling van 2,7 procent, maar deze afname was een stuk minder dan waarop analisten rekenden. De winst viel hoger uit dan verwacht. 

Technologiesector 

Er zijn nog veel meer bedrijven die economisch niet al te zwaar getroffen worden door het coronavirus of zelfs een boost krijgen. De online videodienst Zoom is hier een goed voorbeeld van. Zoom boekte dit jaar 355 procent meer opzet op jaarbasis. Waar Zoom in het tweede kwartaal van 2019 nog uitkwam op 5,5 miljoen winst, is dit het afgelopen kwartaal vastgesteld op 187 miljoen. Dit is maar liefst 34 keer zoveel winst. 

Ook de vooruitzichten voor Zoom zien er goed uit. Naar verwachting blijven veel mensen thuiswerken en online vergaderen. Voor het hele boekjaar wordt dan ook een omzet verwacht van 2,4 miljard dollar, vergeleken met een jaaromzet van 623 miljoen in heel 2019. 

Thuiswerken blijft

Als het aan het kabinet ligt, blijven werknemers zoveel mogelijk thuiswerken. Dit is nodig omdat het coronavirus weer aan terrein wint. De teugels zijn dus strakker aangetrokken, in plaats van de aangekondigde versoepelingen vanaf 1 september. Er zat geen einddatum vast aan het thuiswerken, maar wel gingen veel mensen ervan uit dat er na de zomervakantie anders tegenaan gekeken zou worden. Dit blijkt vooralsnog niet zo te zijn.