Het Tilburgs Kliekjes Doorgeef luik

Per Nederlander wordt er per jaar 135 kilo aan voedsel weggegooid. Dat is ongeveer 14% van al het eten dat wordt gekocht. Eten dat nog goed is, maar gewoon over is omdat er te veel gekookt of gekocht is. Eten weggooien is zonde, vond Sigrid Horvers (40) uit Tilburg. En dus startte ze in 2014 de Facebookpagina Tilburgs Kliekjes Doorgeef luik.

Pasta over

Hoe het begon. Sigrid: ”Ja, ik had pasta gemaakt en heel veel over. Ik dacht: ‘Wat is het eigenlijk zonde om dat in de kliko te gooien.’ Dus maakte ik een foto van de pan spaghetti en zette die op een weggeefgroep op Facebook. Nou, die spaghetti was ik zo kwijt. En zo werd bij mij het idee geboren voor een speciale kliekjesgroep.”

Regels

Sigrid nam contact op met Joy’s van Lieshout, een vriendin van haar en sociaal werker bij ContourdeTwern. “Ze hielp me met het opzetten van een pagina en het opstarten. Nicole was van het begin af aan al een enthousiast lid en die heeft het toen van haar overgenomen. En inmiddels doen Nicole en ik het al bijna drie jaar samen.”

Hoe het werkt. Nicole Bax (44): “De regels zijn heel simpel. Je hebt eten over, maakt er een foto van en zet die op de site. Je zet er wat extra informatie bij, bijvoorbeeld of het gekruid is. Of halal. En iedereen die het wil hebben – en lid is van de groep natuurlijk – kan reageren. Via een privébericht spreek je dan verder samen af.”

Voedselverspilling

Of het speciaal bestemd is voor mensen met een kleine beurs. Sigrid: “Nee, absoluut niet. De pagina is opgezet met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Met armoede heeft dat niks te maken. En het is ook niet zo dat mensen met een kleine beurs voorrang krijgen. We vragen niet naar je inkomen als je lid wilt worden. De weggever bepaalt naar wie het toe gaat.”

Gratis eten

Op de Facebookpagina van het Tilburgs Kliekjes Doorgeef luik staat: ‘Blijf gul, respectvol en lief voor elkaar zoals we het hier gewend zijn. Verkopen en ruilen is in deze groep niet toegestaan. Gratis moet het zijn, dat is absoluut een voorwaarde.’
Hoe dat in de gaten gehouden wordt? Nicole (lachend): “Ja, door ons dus. De meldingen op onze telefoons gaan de hele dag door.”

Ingrijpen

Of ze wel eens moeten ingrijpen. Sigrid: “Tuurlijk komt dat voor. Mensen krijgen een waarschuwing als ze de regels niet respecteren. Als ze bijvoorbeeld gezegd hebben iets op te halen en dan niet komen opdagen. Als dat vaker gebeurt, blokkeren we ze. We willen het leuk en gezellig houden.”

Sociaal gebeuren

En gezellig is het. Nicole: “Er ontstaan echt vriendschappen tussen mensen. Dan komt iemand iets ophalen en wordt hij of zij binnengevraagd voor een bakkie. Of iemand post dat ze pannenkoeken gaat bakken en vraagt: ‘Wie komt er eten?’ Met kerst ontstond er spontaan dat mensen elkaar uitnodigden voor het eten. Dat vind ik nog het mooiste van de groep, dat het een sociaal gebeuren is. Mensen die al jaren een paar deuren bij elkaar vandaan wonen, komen ineens bij elkaar over de vloer.”

“Maar ieder moet dat voor zich weten”’, vult Sigrid aan. “Er zijn genoeg mensen die de haler niet binnenlaten. Die geeft dan aan de deur het meegebrachte bakje af, de deur gaat dicht en weer open met het gevulde bakje.”

Lol

Er worden ook geintjes gemaakt in de groep. “Wij doen daar zelf ook aan mee, hoor”’, vertelt Sigrid. “Dan post iemand een foto van een pan met eten en staat er een asbak achter met peuken erin. Beetje ranzig natuurlijk. Dan reageren wij met: ‘Interesse in de asbak.’ Zo weet de weggever ook meteen dat het niet echt hygiënisch is, zo’n asbak op het aanrecht.”

Insecten

Het gaat niet alleen om doorsnee gerechten. “We hebben ook een deelnemer die wilde experimenteren met het koken van insecten. Ze wilde meelwormburgers klaarmaken en sprinkhanen eten. Uiteindelijk nodigde ze vijf mensen uit die reageerden op haar bericht”, vertelt Nicole.

Kletskes

Af en toe worden ze gesponsord. Een bedrijf dat kerstpakketten over heeft. Of de visboer die te veel heeft ingekocht en van zijn waar af wil.

En ja, het loopt heel erg goed. Ze hebben na drie jaar al meer dan 2800 leden. En een aantal maanden geleden zijn de dames het Tilburgs Kletskes Doorgeef luik begonnen. Kletske staat voor restje (voornamelijk drogisterij- en schoonmaakartikelen). Ook die groep heeft al weer over de 300 leden.

Beide pagina’s, het Tilburgs Kliekjes Doorgeef luik en het Tilburgs Kletskes Doorgeef luik, zijn te vinden op Facebook.