Het Nederlandse voertuigenpark blijft zich uitbreiden

In begin 2019 werd er een telling onder de wegvoertuigen gehouden. Er werden daarbij maar liefst 12,7 miljoen wegvoertuigen geteld, terwijl dit getal begin 2018 nog 227 duizend lager lag. Bovendien steeg het aantal geregistreerde voertuigen in verhouding tot vorig jaar met 1,8 %. Hierbij namen vooral de bestelauto’s en trekkers voor oplegger toe.

De Nederlandse bedrijfsvoertuigen

Ook onder het Nederlandse bedrijfsmotorvoertuigenpark werden tellingen verricht. Zo werd duidelijk dat het aantal bedrijfsvoertuigen met wel 3 % is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, waardoor de teller op 1 januari 2019 eindigde op 1,1 miljoen. Een groot deel (81 %) van het bedrijfsmotorvoertuigenpark wordt vertegenwoordigd door bestelauto’s. Het aantal bestelauto’s is met 3,6 % toegenomen ten opzichte van 2018. Er is echter een groep die een nog snellere groei doormaakt en dat is de groep trekkers voor oplegger. Zij vormen de op een na grootste groep in het bedrijfsmotorvoertuigenpark.

Hoe zit het met de personenauto’s?

Volgens de telling reden er op 1 januari 2019 8,5 miljoen personenauto’s rond in Nederland. Zij vertegenwoordigen hiermee twee derde van het volledige aantal Nederlandse wegvoertuigen. Het aantal personenauto’s nam met 1,9 % toe ten opzichte van vorig jaar. 88 % van alle personenauto’s die in Nederland rondrijden zijn particulier eigendom. Dat is 1,5 % meer dan vorig jaar. Het aantal personenauto’s dat op naam van een bedrijf staat nam zelfs met 4,4 % toe.

Een eigen auto? Sluit een goedkope verzekering af

Volgens de telling heeft 50 % van de 18 plussers een eigen auto. Maar liefst 12 % van alle autobezitters laat zelfs weten dat ze twee of zelfs meer auto’s op hun naam hebben staan. Wanneer een bestuurder een auto op zijn naam heeft staan, doet hij er goed aan om een goedkope autoverzekering af te sluiten om zo op zijn maandelijkse vaste lasten te besparen. Dat geldt natuurlijk helemaal voor bestuurders die meerdere auto’s bezitten. Op deze manier houden auto-eigenaren tenminste nog wat geld over om bijvoorbeeld een ijsje te kopen.

Wat is de favoriete kleur van Nederland?

Het is opvallend dat de kleur grijs steeds meer de boventoon gaat voeren in het Nederlandse motorvoertuigenpark. Van alle personenauto’s is een derde grijs gekleurd en hiermee is grijs op dit moment het meest populair. Op de tweede en derde plaats volgen respectievelijk zwart en blauw. In 2003 zag het straatbeeld er toch wat anders uit, want in die tijd was blauw de favoriete kleur, waarop grijs en rood volgden. Op dit moment dalen rood en groen steeds verder in de populariteitsrank. Zo vertegenwoordigden de groene auto’s in 2003 nog 14 % van het totaal aantal personenauto’s. Nu is dat percentage teruggebracht naar 4 %. Voor bedrijfsauto’s ligt de ranking net iets anders. Grijs en zwart staan nog steeds op de eerste en tweede plaats, maar de derde plaats wordt ingenomen door de kleur wit.