Handige checklist bij het zoeken van een woning in Tilburg

Ben je op zoek naar een (huur)woning in Tilburg? Maak dan eerst voor jezelf een checklist. Begin bij de zaken die voor jou het meest belangrijk zijn, zodat je een goed idee hebt of bepaalde woningen wel op langere termijn voldoen aan de minimale eisen die je daaraan stelt.

1. Vergelijk woningen

Misschien denk je er niet meteen aan, maar als je een woning zoekt, is het een goed begin om er eens een goede website bij te pakken om het aanbod te vergelijken. Zeker bij huurwoningen is dit een aanrader. Lees ook wat anderen ervan zeggen.

2. Bepaal de eisen waaraan de buurt moet voldoen.

Je moet jezelf natuurlijk wel op je gemak kunnen voelen in je eigen woning. Kijk dan ook waar je wel en niet zou willen wonen. Ben je op zoek naar een rustige of juist levendige buurt? Is de buurt groen genoeg voor jou en geeft die je een goed gevoel?

3. Bepaal welke straten aan je eisen voldoen.

Ook in dit geval gaat het om jouw gevoel. Is er te veel verkeer naar je zin of is de straat juist te saai? Is de straat goed bereikbaar voor jou en vind je het een straat die ‘net’ genoeg is? En hoe zit het met parkeergelegenheid in de straat? Vergis je niet in dergelijke afwegingen, omdat je hopelijk wel lang zal blijven wonen op je nieuwe adres.

4. Zijn er voldoende voorzieningen in de buurt?

Denk hierbij aan winkels, scholen, openbaar vervoer, maar ook aan de eerdergenoemde parkeergelegenheid en aan speelgelegenheid voor de kinderen, horeca en groenvoorzieningen. Niet voor iedereen zijn al deze punten van even groot belang. Denk er dan ook eerst goed over na wat voor jou het meest essentieel is en wat je beslist niet wilt missen.

5. Is het huis in goede staat?

Hierbij moet je in eerste instantie denken aan de buitenkant en zaken als schilderwerk van kozijnen en deuren beoordelen. Maar ook het dak en de dakgoot, het metselwerk en de voegen zijn een goede indicatie. Als er sprake is geweest van lekkage of vochtplekken, moet je natuurlijk zekerheid hebben dat dit incidenteel is geweest en dat het probleem voldoende is hersteld.

6. De indeling van het huis.

Welke woonoppervlakte wil je minimaal hebben in je nieuwe huis en hoeveel slaapkamers zijn noodzakelijk? Maar ook bergruimte is vaak een zeer belangrijk. De indeling van een huis is erg belangrijk voor je woongenot.

7. De staat van afwerking

Misschien houd je van klussen, maar het is toch prettig te weten dat de afwerking van een woning in orde is. Denk hierbij aan plinten, hang- en sluitwerk en vloeren. Net schilder- en behangwerk is een pré.

8. Diversen

Zeker niet onbelangrijk als je een woning zoekt, zijn zaken als gehorigheid, beveiliging, bijkomende kosten, toestemming om huisdieren te houden en is er nog afzonderlijke bergruimte in bijvoorbeeld een schuur.

Bij het zoeken naar een nieuwe woning moet je met veel zaken rekening houden. Maar het allerbelangrijkste is uiteraard of ook je gevoel goed is bij het huis. Laat dit dan ook de doorslaggevende factor zijn wanneer je jouw beslissing neemt!