Forse toename cosmetische ingrepen Nederlandse jongeren

Sinds 2008 is het aantal jongeren dat een cosmetische ingreep laat doen fors toegenomen. Vooral botoxprikken tegen rimpels en fillers voor vollere lippen zijn erg populair. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, dat deze zomer is gepubliceerd in Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Stijging van 258 procent

In 2008 liet 3,1 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich behandelen met fillers en botox. In 2017 is dit gegroeid naar 8 procent. Een stijging van 258 procent in nog geen tien jaar tijd. Artsen maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Het is namelijk de vraag of jongeren de consequenties kunnen overzien van een cosmetische ingreep. Onzekerheid valt namelijk niet op te lossen met een trucje als vollere lippen. Daarnaast kosten deze ingrepen veel geld. Sommige jongeren hebben dit geld eigenlijk niet en lossen dit op door andere rekeningen te laten liggen. Zo zijn er veel wanbetalers onder jongeren

Waarschuwing aan jongeren

Het onderzoeksteam waarschuwt jongeren voor het maken van overhaaste beslissingen. Zo wordt er vaak botox geprikt door personen die hier helemaal niet gekwalificeerd voor zijn en te weinig verstand hebben van de anatomie van het gezicht. Dit kan rampzalige gevolgen hebben doordat er complicaties optreden.

Zo zijn er al gevallen bekend van jonge meisjes met afgestorven lippen. Wanneer er per ongeluk een bloedvat afgesloten raakt bij het inspuiten van fillers, kan de lip afsterven. Gijsje Boogert is cosmetisch expert bij het beauty portaal AllAboutHer en geeft aan dat meiden ook op een andere manier die look kunnen bereiken die ze zoeken.

“Door een lipstick of lip cream te gebruiken met hyaluronzuur en polyerthaan bereik je dat filler effect zonder dat er een cosmetische ingreep aan te pas komt. Niet alleen hoef je niet aan jezelf te sleutelen, maar het is ook stukken veiliger en goedkoper dan een ingreep. Met deze speciale lipstick worden de lippen groter, zachter en opvallender. Door de lippen te masseren worden deze daarnaast goed doorbloed voor een gezonde en aantrekkelijke uitstraling.”

Social media en influencers

De onderzoekers denken dat cosmetische ingrepen een stuk populairder zijn geworden door social media. Zo laat de jeugd zich gek maken door gemanipuleerde beelden op sociale media als TikTok en Instagram. Hier volgen jonge meiden ‘perfecte’ meiden zoals Kylie Jenner, waardoor ze gaan streven naar een bepaald schoonheidsideaal dat ze alleen kunnen bereiken met behulp van cosmetische ingrepen. Ook werkt social media onzekerheid onder pubers in de hand.

Uniek onderzoek


Het is voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar cosmetische ingrepen onder jongeren. Drie medische centra deden mee aan het onderzoek: Velthuis Kliniek, Nationaal Huidcentrum en Kliniek Veldhoven. Volgens de vier onderzoekers geven deze drie klinieken een representatief beeld van heel Nederland. De laatste cijfers stammen dus uit 2017 en het is aannemelijk dat deze met de tijd nog verder gegroeid zijn. Over de langetermijneffecten van fillers is nog weinig bekend. Hier moet nog onderzoek naar worden gedaan.