Energierekening 2019: energieprijzen omlaag, leveringskosten omhoog

Goed nieuws voor Tilburgers met een energiecontract met variabele tarieven: de energierekening daalt per 1 juli met 4%. De gemiddelde energierekening voor een meerpersoonshuishouden daalt daardoor met ongeveer € 82,- op jaarbasis. Helaas staat er tegenover dat de vaste leveringskosten zullen stijgen.

Variabel tarief versus vast tarief

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft op dit moment een contract met een variabel tarief. Dat houdt in dat zij een contract hebben waarbij de energieprijzen tijdens de looptijd van het contract verlaagd of verhoogd kunnen worden. Dit kan op 1 januari en op 1 juli. Aangezien de zachte winter in Europa en het feit dat er in de VS en Azië minder is gestookt, betekent dat de gasvoorraden goed gevuld bleven. Hierdoor zijn de energieprijzen gedaald. De mensen die gebruik maken van een variabel tarief zullen hiervan profiteren.

Verschillen drie grootste energieleveranciers

Als we kijken naar de drie grootste energieleveranciers (Eneco, Nuon/Vattenfall en Essent), dan komt Eneco als beste uit de bus. Het gaat hier om een daling van € 180,- netto op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. De energierekening van klanten van Nuon/Vattenfall zullen iets minder dalen, namelijk met ongeveer € 65,-. De prijzen van Essent zullen niet verder dalen omdat zij al op het huidige prijsniveau lagen. Daar staat wel tegenover dat Eneco en Nuon/Vattenfall hun leveringskosten zullen verhogen. Het is voor klanten dus lastig in te schatten of ze daadwerkelijk goedkoper uit zijn.

Vaste leveringskosten stijgen flink

De kosten voor het leveren van gas en stroom gaat dus behoorlijk omhoog. Het gaat om een stijging van ruim 22%. Aangezien duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het gasverbruik flink gedaald. Daarnaast hebben steeds meer mensen zonnepanelen op het dak, waardoor er minder stroom wordt afgenomen. Met het verminderde gebruik en het wegvallen van de gascontracten, vallen er voor de energieleveranciers een belangrijke inkomstenbronnen weg. Dit verlies berekenen ze door in de vaste leveringskosten.

Variabel contract meestal niet goedkoper

De energiemarkt is volop in beweging. Men kan ontzettend veel geld besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Als een contract met een vast tarief afloopt, dan gaat het contract stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven. Juist voor deze mensen kan het lonen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Want ondanks de dalende energieprijzen, blijven contracten met een variabele prijs gemiddeld duurder dan een energiecontract met een vast tarief.

Overstappen loont

Bijna één op de vijf huishoudens is in 2018 overgestapt naar een andere energieleverancier. Door slim te vergelijken, kunnen klanten wel € 300,- per jaar besparen! Het is dus raadzaam om regelmatig verschillende energiecontracten met elkaar te vergelijken. Via de energievergelijker 2019 ziet men binnen een paar minuten welke energieleverancier het goedkoopste is en het beste aansluit bij zijn of haar wensen.