Een thuiskantoor opzetten: 5 essentiële items

Tijdens deze coronacrisis worden veel mensen gedwongen om thuis te werken. Wanneer je af en toe een paar uurtjes in de maand thuis werkt kom je er nog wel mee weg om neer te ploffen aan de keukentafel of op de bank, maar wanneer je langer en vaker in je eigen omgeving werkt is het een must om een thuiskantoor op te zetten. Een aparte plek, waar je je goed kunt concentreren en in de juiste werkhouding aan de slag gaat. Deze 5 items heb je zeker nodig in je thuiskantoor.

Voldoende licht

Licht zorgt ervoor dat je productiever en creatiever bent. Ook voel je je minder snel vermoeid wanneer er voldoende licht is op je werkplek. Kies dan ook een plek uit voor jouw thuiskantoor waar voldoende natuurlijk licht binnen komt, of regel de juiste functionele verlichting wanneer je deze luxe niet hebt. Lampen met een zachte, geel-achtige ondertoon voorkomen dat je last krijgt van hoofdpijn, terwijl een wat fellere bureaulamp prettig is wanneer je een stapel documenten door moet lezen.  Kies hierbij voor duurzame en energiezuinige lampen. Deze zijn goed voor het milieu en de energierekening. Wanneer je meerdere kamers in huis hebt die je in theorie om kunt toveren in een thuiskantoor is het verstandig om ook rekening te houden met externe geluiden. Zo heb je wellicht last van langsrazend verkeer of spelende kinderen als jouw thuiskantoor zich aan de voorkant van je woning bevindt.

Een ergonomisch bureau met bureaustoel

Goed meubilair is onmisbaar wanneer je langere tijd thuis werkt. Kies voor een echte bureaustoel die je op de juiste hoogte in kunt stellen en zo mogelijk ook voor een in hoogte verstelbaar bureau. Deze kun je dan op jouw gewenste werkhoogte instellen of zelfs helemaal omhoog brengen tot een sta-bureau.  Bram van de Bergh is werkzaam bij adviesjagers.nl en werkt veel vanuit huis. Hij benadrukt het belang van een ergonomische werkplek. “Als je uren achter elkaar op een stoel zit te werken, of te studeren, is het belangrijk dat je een stoel uitzoekt die jouw lichaam optimaal ondersteunt. Kies dan ook voor een stoel die de juiste lichaamshouding ondersteunt doordat deze je nek, rug en armen de juiste ondersteuning biedt. Zo voorkom je op de langere termijn een hoop vervelende klachten en ben je productiever.”

Laptop of PC?

Bij het werken op een laptop nemen mensen al snel een ongezonde werkhouding aan. Zo gaan veel mensen wat onderuitgezakt zitten omdat ze dan niet voortdurend naar beneden hoeven te kijken. Maak bij het inrichten van je thuiskantoor dan ook een bewuste keuze voor een laptop of een desktop. Wanneer je ook vaak buiten de deur afspreekt en daarvoor een laptop nodig hebt kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een laptopstandaard aan te schaffen of een externe monitor, zodat het gemakkelijker is om een gezonde werkhouding aan te nemen tijdens het werken in je thuiskantoor.

Een afgesloten opbergkast

Tijdens het werken kun je snel afgeleid raken door rondslingerende documenten, boeken, facturen en meer. Zet een afgesloten opbergkast neer in de werkruimte zodat je aan het begin en aan het eind van de werkdag al jouw benodigdheden netjes op kunt bergen. Niet alleen heb je geen last van rommel, maar je zorgt er ook voor dat jouw werkplek georganiseerd blijft waardoor je alles wat je nodig hebt in een handomdraai terug kunt vinden.

Bureau organizers

Niet alleen zorgt een opgeruimd kantoor voor een leeg hoofd, maar ook een opgeruimd bureau draagt hier aan bij.  Er zijn vele soorten organizers verkrijgbaar, van vrolijk gekleurde pennenbakjes en brievenbakken tot complete oplossingen die je aan de zijkant van je bureau kunt hangen. Zo hou je ook wat ruimte op je bureau over voor een groene plant of een bosje bloemen. Kantoorplanten verminderen stress, verbeteren de luchtkwaliteit en creëren een vredige sfeer.