Een op de vijf studenten is wanbetaler: hoe voorkomt men een betalingsachterstand?

Een op de vijf studenten met een studieschuld is nog altijd wanbetaler. Ook in Tilburg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit houdt in dat de cijfers nagenoeg gelijk zijn als in 2014/2015 en dat de maatregelen die voormalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft getroffen niet voldoende hebben geholpen.

Wanneer is iemand volgens DUO een wanbetaler?

De definitie van een wanbetaler is sinds kort aangepast. Men is een wanbetaler bij een achterstand van 270 euro. Ook moet de (oud) student minimaal drie betalingstermijnen achterlopen. Eerder konden mensen bij een achterstand van 50 euro al een aanmaning, of zelfs een deurwaarder, verwachten. Overigens ontloopt een wanbetaler niet altijd bewust een betaling. Vaak zijn er ook oud-studenten die niet kunnen betalen, omdat ze te weinig of helemaal geen inkomen hebben. Daarnaast zijn er ook mensen die niet weten dat ze een betalingsachterstand hebben, omdat zij de berichten van DUO niet lezen.

Onvindbare studenten en deurwaarders

Er zijn ook nog steeds heel veel onvindbare studenten. DUO heeft van bijna 20.000 studenten geen actuele gegevens (meer), waardoor zij bedrag van ruim 76 miljoen euro mislopen. Het gaat hier vaak om mensen die naar het buitenland zijn vertrokken zonder nieuw adres achter te laten. In juni 2015 waren er iets meer oud-studenten ‘zoek’, namelijk 22.000 mensen. Gelukkig heeft DUO, door de nieuwe definitie van wanbetaler, minder vaak een deurwaarder hoeven inschakelen. Waar voorheen twee derde van de wanbetalers door werd gestuurd naar een deurwaarder, is dat nu gedaald naar iets minder dan de helft.

Hoe voorkomt men een betalingsachterstand bij DUO?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of de post digitaal of via de post wordt verstuurd. Het zou zonde zijn als men op een brief aan het wachten is die nooit aankomt. Daarnaast moeten oud-studenten er voor zorgen dat DUO het actuele woonadres heeft. Controleer ook meteen of DUO het juiste e-mailadres heeft. Veel studenten geven hun e-mailadres van de onderwijsinstelling op, maar hier maken zij natuurlijk geen gebruik meer van als zij zijn afgestudeerd. Het is sowieso verstandig om zo nu en dan eens in te loggen bij DUO. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de student geen studieschuld heeft, maar wel boven de bijverdiengrens zat. De grens voor bijverdienen is in 2019 € 14.682,96. In dat geval moet de student de studiefinanciering terug betalen.

Aflosvrije periode en geld lenen

Wat veel studenten niet weten, is dat zij een verzoek voor een aflosvrije periode bij DUO mogen indienen. Zij kunnen het terugbetalen van de studieschuld maximaal 60 maanden stopzetten. Dit kan in 1 keer of verspreid over meerdere periodes. Daarnaast is het ook mogelijk om het maandelijkse termijnbedrag opnieuw te laten berekenen naar draagkracht. Het maandbedrag kan daardoor flink dalen. Voor de studenten die nog studeren en daarvoor geld nodig hebben, kan een lening ook uitkomst bieden. Wat kan ik lenen, zullen veel studenten zich afvragen. Dat hangt helemaal af van het inkomen en de persoonlijke situatie. Hiervoor kunnen zij het beste contact opnemen met een adviseur van een bank.