Een goed internetabonnement hoeft niet duur te zijn

Zonder internet gaat het niet meer, daar twijfelt vrijwel niemand meer aan. Maar hoe is de kwaliteit van jouw internet eigenlijk en betaal je daar niet te veel voor. Net als met veel andere zaken hebben Nederlanders nog vaak moeite met overstappen, zelfs als ze niet helemaal tevreden zijn met hun huidige provider. Dat was vroeger ook zo met bijvoorbeeld de ziektekostenverzekering en de energiemaatschappij. Ook op het gebied van internet is de keuze inmiddels behoorlijk uitgebreid. Ook leveren de meeste providers inmiddels een combi-pakket van internet, bellen en tv, waarmee jij echt flink kunt besparen als je nu verschillende abonnementen hebt. Kijk op een onafhankelijke vergelijker welke opties er voor jou beschikbaar zijn en maak de juiste keuze. Als jij een ander internetabonnement wilt, lees dan eerst de onderstaande tips.

1. Check je huidige abonnementen

Geld besparen? Check je huidige abonnementen. De meeste abonnementen voor bellen, tv en internet zijn voor onbepaalde tijd in ons land. Dat houdt ook in dat ze een opzegtermijn hebben van 1 maand. Controleer dat altijd even of vraag dit na voordat je te snel een besluit neemt om over te stappen. Als er geen beperking is op dat gebied wil jouw potentiële nieuwe provider meestal wel zorgen voor de formaliteiten zoals opzeggen etc.

2. Probeer de reden te achterhalen als je internet hapert

De provider is niet altijd de verantwoordelijke als jouw internet traag lijkt of onvoldoende verbinding geeft. Het probleem kan ook veroorzaakt worden door jouw smartphone of tablet omdat die te oud is om de huidige snelheid aan te kunnen. Test de snelheid van het internet in ieder geval ook met een nieuw apparaat teneinde een teleurstelling te voorkomen met een nieuw abonnement.

Ook de modem die je gebruikt kan te oud zijn inmiddels of wellicht downloadt deze de updates van de provider niet meer op een correcte wijze. Probeer informatie te achterhalen op het internet over jouw modem of neem contact op met je provider.

3. Vergelijken is altijd verstandig

Vandaag de dag zijn er onafhankelijk sites die het voor jouw eenvoudiger maken om het juiste abonnement te kiezen. Dat geldt zowel voor een enkelvoudig internet abonnement als een combi voor bellen, tv en internet. Ook op dit gebied geldt echter dat de goedkoopste niet altijd de meest aantrekkelijke optie is. Op de site internetvergelijken.nl vind je nog veel meer informatie dan alleen de prijs. Niet overal in het land heeft iedere provider immers steunzenders staan. Dat betekent dat je in gebieden met minder bevolkingsdichtheid soms niet de zelfde kwaliteit krijgt als elders. Nieuwkomers op het gebied van internet willen nog wel eens stunten met prijs om marktaandeel te krijgen. Lees ook altijd referenties over de service die wordt geboden.

4. Vergeet de details niet

Als je een keuze hebt gemaakt voor een nieuwe provider voor een internet abonnement of meer vergeet dan een aantal zaken niet. Check of een aansluiting op jouw postcode mogelijk is en hoe lang je daar naar verwachting op moet wachten. Maak ook een weloverwogen keuze tussen een eventueel contract voor een langere periode, een welkomstcadeau krijg je immers niet zomaar.