Duurzaam shoppen in Tilburg

Hou jij ook van shoppen en besef je dat extra nu dat allemaal minder vlot verloopt dan anders door de coronacrisis?  Daarnaast is er ook nog de klimaatcrisis en shoppen moet om die reden ook duurzaam gebeuren. Hoe kan je nu prettig gaan winkelen en ook duurzaam bezig zijn? Hieronder staan een aantal tips.

1. Koop duurzame producten

De producenten letten wel degelijk op de voorkeuren van consumenten als het om producten gaat waar het milieubelang ook meespeelt. Kijk bij voorbeeld naar Bamigo, een merk dat bamboe gebruikt voor het maken van diverse soorten kleding. Het eindproduct is lekker comfortabel en ziet er mooi uit. Maar voor het milieu is vooral van belang dat bamboe wordt gebruikt. Bamboe is een soort gras als zou je dat niet zeggen en ook de snelst groeiende plant die er is. Er worden weinig eisen aan de bodem gesteld en de plant is zo krachtig dat insecticiden niet nodig zijn. Al met al een mooie oplossing van Moeder Natuur voor een duurzaam product.

2. Kies het juiste vervoer

Als inwoner van Tilburg heb je de beschikking over een indrukwekkend aantal winkels die goed bereikbaar zijn. Waarom zou je met de auto gaan als het ook eenvoudiger kan? Stel je voor dat je geen gedoe hebt met parkeren en ook niet op hoeft te letten of je parkeertijd is verstreken. Dan wordt het winkelen echt een uitje en nog eens goedkoper ook. Het OV richting winkelcentra en bezienswaardigheden is in het algemeen goed geregeld.

3. Zeg nee tegen plastic

Inmiddels is duidelijk dat we als mensheid onze hand hebben overspeeld waar het plastic betreft. Zelfs de oceanen zitten vol met plastic-soep en die krijgen we terug via de vis die verder zo gezond is als maaltijd. Als consument kan je bijdragen aan het beperken van deze vervuiling door geen plastic tassen meer aan te nemen. Indien een winkel niet anders heeft, zorg dan dat je zelf een duurzame tas bij je hebt. Indien je een snack gaat kopen, kan dat ook bij een gelegenheid waar plastic uit de boze is. Dat zie je in Tilburg ook steeds vaker.

4. Let op keurmerken

Voor vrijwel ieder product dat je tegenkomt bij het shoppen is er een duurzaam alternatief. In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht, hoeft een dergelijke keuze niet altijd veel duurder te zijn. Er zijn inmiddels keurmerken op diverse terreinen. Het is even de tijd nemen om deze te leren kennen. Op het internet kan je vinden welke voordelen een bepaalt keurmerk biedt. Immers wil jij een product dat duurzaam is vervaardigd en waarbij de maker ook een faire beloning heeft gekregen.

5. Repareren en upcyclen is duurzaam

Het is nog niet erg lang geleden dat de meeste gebruiksvoorwerpen een tweede kans kregen door een reparatie of verbetering. De realiteit is dat dit niet meer mogelijk is voor alle artikelen die we vandaag de dag gebruiken. Maar besef je wat er allemaal zonder pardon wordt weggegooid terwijl een tweede kans zeker niet onmogelijk is. Informeer maar eens in Tilburg. Dat hoeft het plezier van shoppen niet te verminderen.