Amazon introduceert eerste fitnesstracker

Amazon heeft zijn eerste fitnesstracker uitgebracht in Amerika onder de naam Halo Band. De Halo is niet te vergelijken met een smart watch, omdat het geen scherm heeft en zich puur richt op gezondheid. Zo kunnen gebruikers onder andere hun vetpercentage berekenen, hun hartslag en verbrande calorieën in de gaten houden en hun stemming laten meten dankzij de stemanalyse.

Koppeling met smartphone

Omdat de fitnesstracker schermloos is, is alle data af te lezen in de bijbehorende app. De Halo biedt ondersteuning voor Android en iOS. Wel is de fitnesstracker voorzien van een hartslagmeter, een accelerometer, een led en twee microfoons. Ondanks de aanwezigheid van de microfoons heeft Amazon ervoor gekozen om geen ondersteuning in te bouwen voor Alexa. 

Richard Franssen, redacteur bij TECHSPRING.nl en kenner op het gebied van wearables, licht toe dat de Halo geen smartwatch is. “De polsband is puur gericht op de gezondheid van de drager. Het is niet mogelijk om hiermee te betalen, je e-mail te checken of andere meldingen binnen te krijgen. Amazon legt de focus dus echt op de ontwikkeling van gezondheidsfeatures, onder andere door ook de emotionele gezondheid te monitoren door aan stemherkenning te doen.”

Activiteiten meten

Het is de bedoeling dat gebruikers de Halo Band 24/7 dragen. De band verzamelt vervolgens gegevens over de activiteiten van de gebruiker, de slaapkwaliteit en het is zelfs mogelijk om het percentage lichaamsvet te meten met behulp van een smartphonecamera. Via een aantal foto’s wordt er een 3d-beeld van het lichaam gemaakt en de software van Amazon zorgt voor de juiste berekeningen. Naar eigen zeggen is dit even betrouwbaar als een vetpercentagemeting bij de huisarts. 

Wat de Halo Band anders maakt dan andere fitnesstrackers, is de mogelijkheid om stemgeluid te analyseren. Hierdoor kan de Halo onder andere stress herkennen, zoals de nieuwe Fitbit met de stresssensor. Ook geeft Amazon aan dat deze functie kan helpen wanneer een gebruiker beter wil begrijpen hoe hij of zij op een ander overkomt. De tracker herkent verschillende emoties, van vrolijk en boos tot opgewonden en bang. 

Puntensysteem

De Halo werkt met een puntensysteem. Voor allerlei soorten activiteiten krijg je punten, zoals voor een workout of een lange wandeling met de hond. Daarnaast krijg je ook punten voor andere gezonde gewoontes, zoals wanneer je op tijd naar bed gaat en als je verbetering laat zien in je slaapritme. Dit stimuleert om de doelen te behalen en is een beetje te vergelijken met de cirkels waar de Apple Watch mee werkt. 

In combinatie met abonnement

Omdat de Halo geen scherm heeft, is deze alleen te gebruiken in combinatie met een abonnement op de smartphone. Om het apparaat te kunnen gebruiken moeten gebruikers dus maandelijks een bepaald bedrag betalen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de Amazon Halo geïntroduceerd wordt op de Europese markt. 

Voor Amerika is de prijs van het abonnement vastgesteld op 3,99 dollar per maand. Daarnaast ontvangen gebruikers een aantal maanden gratis in combinatie met de aanschaf van het apparaat. Tijdens de introductie kost de Halo 69,99 dollar in combinatie met 6 maanden gebruik van de app. Na de introductieperiode zal dit bedrag stijgen naar 99,99 dollar.