5 tips om je huis te beschermen tegen stormschade
Herfststormen zijn deze tijd van het jaar niet zo ongewoon. Net zoals loszittende dakpannen die tijdens zo’n storm twee blokken verder tot rust komen. Nu het weer het nog enigszins toestaat, is het moment aangebroken om je huis te beschermen tegen stormweer. Deze vijf tips helpen jou dat doel te bereiken.
# 1. Controleer je dak
Controleer in de eerste plaats het onderdak en het dakgebinte en ga na of er geen ongewenste gasten vertoeven. Denk daarbij aan knaagdieren zoals ratten, muizen of marters, maar ook aan houtwormen. Zij kunnen de stevigheid van je dak ernstig aantasten, waardoor je dak sneller gaat vliegen. Controleer bovendien of de dakpannen nog steeds liggen zoals het hoort en of ze niet zijn gebroken. Is dat niet het geval? Vervang ze dan meteen. Controleer vervolgens ook alle andere aspecten van je dak. Bijvoorbeeld de windhaan, de antenne of de zonnepanelen.
Grijp in wanneer nodig want voorkomen is altijd beter dan genezen.
# 2. Verwijder bladeren
Veel bomen beginnen hun bladeren van zich af te schudden. En die bladeren lijken wel overal terecht te komen. In de dakgoot. In regenputjes. En in regenpijpen. En daar hopen die bladeren zich alleen maar verder op. Grijp je niet in? Dan brengt de eerstvolgende stortbui jou waterschade. Tijdig de bladeren uit de tuin verwijderen en goten, pijpen en putjes reinigen, helpt dat te voorkomen. Inspecteer overigens ook even je gevel, want barsten in de gevel zijn een boosdoener voor waterschade. Tenzij je aan de Piushaven woont, ben je nu voldoende beschermd tegen wateroverlast.
# 3. Bescherm je huis tegen bliksem
Niet alleen rukwinden en neerslag kunnen je huis beschadigen, ook de bliksem zorgt ieder jaar voor flink wat schade. Die schade is dan niet altijd louter materieel, want de gevolgen van een blikseminslag zijn soms nog catastrofaler. Vooral indien je in een open gebied woont, is het risico op een fatale blikseminslag niet onbestaand. Maar ook verwondingen zoals verlamming of brandwonden kunnen het gevolg zijn van een blikseminslag. Plaats daarom een bliksemafleider op het hoogste punt van je huis. Meestal zal dat het dak zijn.
# 4. Check je woonverzekering
Naast het beschermen van je huis is het ook goed om eens stil te staan bij de woonverzekeringen. Mocht je onverhoopt toch schade oplopen dan hoef je zelf voor alle kosten op te draaien. Woonverzekeringen bestaan over het algemeen uit twee varianten: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt de schade aan het huis zelf. Een goed voorbeeld is de woonverzekering van FBTO . De inboedelverzekering dekt schade voor alle spullen in het huis.
# 5. Ruim de tuin op
Veel mensen denken er niet meteen bij na, maar bij stormweer is de tuin een van je grootste vijanden. Tuinstoelen worden door veranda’s gekatapulteerd en bomen landen op je dak. Laat daarom geen tuinspullen rondslingeren en zet alles netjes binnen. Barbecueën ga je echt niet meer doen, dus ook tuinmeubelen kan je opnieuw opbergen. Onderwerp meteen ook de bomen aan een inspectie, want zeker loofbomen hebben het nu moeilijk. Door tijdig in te grijpen voorkom je dat een zwakke boom je gevel ruïneert.
# 6. Bescherm de ruiten
Het glaswerk is het zwakste punt van je huis. Toch kan je het een en ander doen om het te beschermen. Rolluiken zijn bijvoorbeeld een ideale beschermer, op voorwaarde dat je ze jaarlijks aan een controle onderwerpt en ze goed onderhoudt. Uiteraard kies je beter ook voor stevig glas en laat je vooral enkelglas achterwege. Wil je helemaal zeker zijn? Kies dan voor ramen op basis van polycarbonaat. Vooral in orkaangebieden wordt polycarbonaat vaak gebruikt, maar steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun glazen hierdoor te vervangen. Zo hoeft een wegwaaiende stoel nog niet meteen in je slaapkamer terecht te komen.
Dit artikel kwam tot stand door een samenwerking.