5 tips bij het vinden van jouw droomhuis in hartje Tilburg

Er zijn duizenden woningen in het hartje van mooi Tilburg en het is best logisch dat je daar wilt wonen. Een koophuis vinden vandaag de dag is niet eenvoudig, daar ben je vast al wel achter. Hieronder staan wat tips die het misschien iets simpeler maken.

1. Een realistische keuze

Er staan een aantal prachtige huizen in het centrum waar je waarschijnlijk niet voor in aanmerking zal gaan komen. Een herenhuis met vele kamers, authentieke elementen en een luxueuze inrichting is niet voor iedereen weggelegd. Het is dan ook verstandig om je te richten op de categorie die jou het meest aanspreekt. Dat kan een opknapper zijn tot een pas herbouwd appartement.

2. Zorg dat de financiën in orde zijn

Wat kan ik lenen? Op het internet kan je op veel sites een rekenhulp vinden zodat je goede indruk hebt waar je financiële grenzen liggen. Probeer er beslist een paar zodat je weet dat de uitkomst betrouwbaar is. Als je vandaag de dag een vraagprijs ziet bij een mooi koophuis houdt dat niet in dat je het ook voor die prijs kan kopen. De vraagprijs overbieden is heel gewoon in de huidige huizenmarkt. Probeer je droomhuis dan ook te vinden in een prijsklasse waar jij ruimte hebt met je financiële mogelijkheden.

3. Ga eens kijken

Een woning kan er op de foto erg mooi uitzien, maar hoe is de omgeving? Als jij in hartje Tilburg wilt wonen, moet je beslist eens op ‘tour’ gaan. Daarbij is het niet eens zo belangrijk om te kijken naar een potentieel huis, maar vooral om een indruk te krijgen van de buurt. Het is niet zo moeilijk om hier en daar eens een praatje te maken om een gevoel te krijgen voor de sfeer. Een huis koop je immers niet voor een paar jaar. Een goede voorbereiding is dan in jouw voordeel. Trek er ook eens op de fiets op uit om de stad goed te leren kennen.

4. Het openbaar kadaster

Hoe kom je er nu achter of een vraagprijs van een woning die jij op het oog hebt realistisch is? Zelfs in deze verkopersmarkt is niet iedere woning het geld waard dat ervoor wordt gevraagd. Een eerste indicatie kan je krijgen bij het openbaar kadaster. Ze zullen je daar niet vertellen wat de waarde is van een specifiek huis. Hier kan je echter wel informatie krijgen die erg nuttig is. Denk daarbij aan gemiddelde verkoopprijzen in de buurt en de frequentie van verkoop. Deze stap moet je beslist niet overslaan.

5. Een andere aanpak

Uiteraard is je voornaamste bron van informatie over de koophuizen hetgeen je vindt bij makelaars en op het internet. Maar je kan het ook eens anders proberen. Is er een wijk waar je beslist zou willen wonen en zijn de huizen daar voor jou betaalbaar? Dan zou je ook eens kunnen proberen om een briefje te deponeren in de diverse brievenbussen. Misschien ben je de eerste bij een huizenbezitter die erover denkt om te verkopen. Die kans in niet erg groot, maar niet geschoten is altijd mis.