5 dingen die je moet weten over een hypotheek

Over hypotheken wordt veel geschreven. Logisch, want vrijwel elke woningbezitter krijgt ermee te maken en er gaat bovendien veel geld in om. Uit het verleden hebben we geleerd dat zaken soms mooier voorgespiegeld werden dan ze feitelijk waren. De verhalen over woekerpolissen en de kwalijke gevolgen daarvan staan velen nog vers in het geheugen. Het is zaak om je goed te laten informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur die je een eerlijk verhaal vertelt. Hier alvast vijf praktische tips voor het afsluiten van een hypotheek.

 1. Neem zelf een zak geld mee
  Heb je voldoende eigen vermogen? Dan is het interessant om dat te investeren in je huis. Hierdoor kan de leensom van je hypotheek omlaag en dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de maandlasten.

 2. Rentestand zegt niet alles
  Staar je vooral niet blind op de rentestanden. Natuurlijk is een lage rente gunstig, maar daarmee is nog niet gegarandeerd dat je per definitie ook de laagste maandlasten hebt. De looptijd van de hypotheek en de bijbehorende voorwaarden moeten hier ook in ogenschouw worden genomen. Immers, je hebt niet alleen te maken met het betalen van rente, maar ook met aflossing. Uiteraard speelt hierbij de gekozen hypotheekvorm ook een rol.

 3. Overlijdensrisico
  Sommige hypotheken gaan gepaard met een overlijdensrisicoverzekering. Sowieso is bij het afsluiten van een hypotheek van belang dat het risico op overlijden goed is verzekerd. Door deze twee zaken met elkaar te combineren, kan soms voordeel op de maandelijkse rentelasten worden behaald.

 4. Oversluiten bestaande hypotheek
  Het oversluiten van een hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn, maar dat geldt niet in elke situatie. Het is dus belangrijk om dit goed te laten uitzoeken, voordat je tot die stap overgaat. Alles moet worden doorgerekend op basis van jouw specifieke situatie. Als dan blijkt dat je er qua maandlasten, ook na aftrek van de te maken extra  kosten, gunstig uitkomt, kun je de hypotheek oversluiten online en zo veel geld besparen.

 5. Verbouwing meefinancieren
  Vaak is het mogelijk om de verbouwing van een woning te financieren in je hypotheek. Woon je er al een tijdje en heb je de hypotheek al een aantal jaren lopen? Dan is de kans groot dat de woning intussen meer waard is dan de lopende hypotheeksom. In dat geval kun je de overwaarde gebruiken om die hypotheeksom op te hogen en met dat geld de verbouwing te financieren.