4 tips voor meer weerstand deze zomer

De zomer is meestal het moment waarop we opgelucht adem kunnen halen. Even geen virussen of bacteriën waar we telkens flink ziek van worden. Dit komt mede door de enorme hoeveelheid vitamine D die we dagelijks binnenkrijgen én natuurlijk de nodige frisse lucht. Helaas zien we mede door de coronacrisis dat de weerstand van de meesten niet meer is wat het geweest is. Hierdoor worden we alsnog veelvuldig ziek. Hoog tijd om hier dus verandering in te brengen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop jij snel je weerstand kunt verhogen. We zetten vier effectieve tips voor je op een rijtje.

1.      Extra bewegen

De harde realiteit is dat we veel te weinig bewegen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging is dertig minuten per dag. Dit lijkt vrij weinig, maar vraag jezelf eens goed af of je die echt dagelijks haalt. Het is goed voor je lichaam om regelmatig te bewegen. Vooral buiten of bij slecht weer in de sportschool in Haarlem. Zo activeer je je lichaam, geef je deze een flinke boost en geniet je eenvoudigweg van een hogere weerstand. Bovendien is de kans minder groot dat je flink ziek wordt als je voldoende beweegt en er een gezonde levensstijl op nahoudt.

2.      Gevarieerd eten

Ook je voedingspatroon is van belang bij het verhogen van de weerstand. De weerstand kan simpelweg niet verhoogd worden zonder voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Helaas blijkt dat veel mensen te eenzijdig eten. Hoewel ze voor gezonde voedingsmiddelen kiezen, wisselen ze nauwelijks binnen hun weekmenu. Hierdoor kunnen er onnodige tekorten ontstaan en is het lichaam ook sneller vatbaar voor invloeden van buitenaf. Het blijft daarom belangrijk om iedere week gezond en gevarieerd te eten. Kies bijvoorbeeld elke dag voor een ander ontbijt of een net wat andere lunch, eet diverse groentes en fruit en spreek af om iedere week één nieuwe avondmaaltijd te bereiden.

3.      Ga veel naar buiten

Merk je dat je ondanks het mooie weer toch nog te veel binnen zit? Dan is het belangrijk om dit te veranderen. Juist de buitenlucht is nu zo belangrijk. Vitamine D behoort tot één van de belangrijkste vitamines die je lichaam nodig heeft om gezond en fit te blijven. Deze doe je juist in grote getalen op in de zomer. Dat is dan ook nodig, want in de winter doe je dit nauwelijks op in Nederland. Het is daarom belangrijk dat je een goede voorraad aanlegt in de zomer. Zo kan je in de winter vooruit en is je weerstand beter dan ooit tevoren.

4.      Slaap voldoende

Een slechte weerstand wordt meestal veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Hierbij kun je niet alleen denken aan ongezond eten en onvoldoende beweging, maar ook aan onvoldoende slapen. Het lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen. Als je te weinig slaapt, heeft het lichaam ook te weinig energie om virussen en bacteriën te bestrijden. Hierdoor word je hier een stuk vatbaarder voor. Hoeveel slaap je nodig hebt is per persoon verschillend. Probeer in elk geval iedere nacht minimaal 6 tot 8 uur te slapen.