4 manieren om je tuin een upgrade te geven

De zomer is begonnen en dat betekent dat je weer meer tijd in de tuin kunt doorbrengen. Misschien heb je hierdoor bedacht dat je tuin wel een upgrade kan gebruiken. In dit artikel lees je een aantal manieren waarop jij je tuin een hele andere uitstraling kunt geven!

Betrek binnen bij buiten

Heb je een grote tuin en vind je het moeilijk om te bepalen wat je met al die ruimte moet doen? Je kunt dan overwegen om een uit- of aanbouw te realiseren aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan een verlenging van je woonkamer of keuken. Op deze manier kun je een leefkeuken creëren die het buiten/binnen-gevoel versterkt. Het is dan aan te raden om voor dubbele openslaande deuren te kiezen voor het beste effect. Je zou ook voor een tuinkamer kunnen kiezen. In dit geval blijven de buitenmuren op hun originele plek staan en wordt er een constructie met glazen panelen aan de woning bevestigd. Zo kun je op regenachtige dagen toch van je tuin genieten! Uit- en aanbouw zijn vaak grote investeringen. Vraag dan hypotheekadvies aan; het is namelijk een mogelijkheid om je hypotheek te verhogen of een extra hypotheek te nemen om dit te financieren. Daarbij komt dat uit- en aanbouw de waarde van je woning vaak aanzienlijk verhogen.

Verduurzaam je tuin

Je kunt je tuin ook een upgrade geven door deze te verduurzamen. Duurzame woningen zijn al erg in trek, maar een duurzame tuin kan ook echt een pluspunt zijn. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Plaats bijvoorbeeld tuinverlichting op zonne-energie om zo minder stroom te verbruiken. Daarnaast zorgt het voor een strakkere afwerking van je tuin; er zijn namelijk geen kabels of stroomaansluitingen nodig. Waarschijnlijk wil je je tuin ook voorzien van een mooie schutting. Ga in dat geval voor hout dat van duurzaam materiaal is gemaakt. Duurzaam hout herken je aan een FSC– of PEFC-keurmerk. Dit is hout dat afkomstig is uit gebieden waar gekapt mag worden. Een ander duurzaam materiaal is bijvoorbeeld bamboe; het gaat namelijk erg lang mee en het wordt veel geproduceerd.

Nieuwe tegels

Je kunt met nieuwe tegels al snel een hele andere uitstraling in je tuin creëren. Er zijn op dit gebied erg veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan betonnen, gebakken of keramische tegels. Ook zou je kunnen kiezen voor natuurstenen tegels. Je zou ook met tegels kunnen variëren en, indien je een diepe tuin hebt, verschillende zitjes creëren. Combineer de tegels met grind of kiezelstenen om een extra speelse sfeer op te roepen. Wel is het handig om na te gaan of je tegels al wel aan vervanging toe zijn. In sommige gevallen kun je ook het onkruid tussen te tegels weghalen en de tegels daarna met de hogedrukspuit schoonmaken. Op die manier ziet je tuin er ook al als nieuw uit!

Kies voor een overkapping

Het is tegenwoordig erg in trek om je tuin te voorzien van een houten overkapping. Je kunt deze aan de gevel van je huis bevestigen, maar ook ergens apart in de tuin laten plaatsen. Met een overkapping creëer je gelijk meer gezelligheid in je tuin en zorg je ervoor dat je in de zomer altijd in je tuin kunt zitten. Je kunt er verschillende kanten mee op; zo heb je de mogelijkheid om de constructie helemaal open te houden, maar kun je er ook voor kiezen om één of twee zijden dicht te laten maken om tocht te voorkomen. Maak het helemaal af met ingebouwde (LED)verlichting en installeer eventueel heaters. Laat die zomeravonden maar komen!