4 dingen die je altijd koopt, maar ook zelf kunt printen

Voor het afdrukken van een ticket, schoolverslag, rapportage of brief weten we de printer allemaal wel te vinden. Toch heeft dit apparaat veel meer potentie dan alleen maar het printen van noodzakelijke documenten. In dit artikel vertellen we je daarom hoe je vier dingen die je normaal gesproken altijd in de winkel koopt, ook makkelijk zelf kunt printen. Ideaal voor regenachtige zondagen of tegen verveling in de schoolvakanties!

1. Ansichtkaarten

Of het nu gaat om een verjaardag, feestdag, uitnodiging of zomaar: een kaartje sturen blijft een aardig gebaar. En hoewel de winkels ermee vol liggen, is het makkelijker dan je denkt om zelf kaartjes te printen. Ga aan de slag met je eigen foto’s en laat je creativiteit de vrije loop! Niet zoveel inspiratie? In het bewerkingsprogramma Canva vind je heel veel templates die je kunt gebruiken als basis voor je ontwerp. Gebruik vervolgens je inkjetprinter om de kaarten te printen op zwaar fotopapier. Hierdoor komen de kleuren goed tot hun recht en voelt het kaartje lekker stevig aan. Postzegel erop en verzenden maar!

2. T-shirts met opdruk

Een T-shirt met een grappige tekst, het logo van je favoriete sportclub of een andere opdruk: meestal halen we dat soort dingen in de kledingwinkel. Maar soms is de tekst het nét niet, bevalt de kleur van de opdruk je niet of had je liever een andere afbeelding op het shirt gewild. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf een T-shirt te bedrukken! Je hebt hiervoor alleen maar een inkjetprinter, een T-shirt, speciale transferfolie en een strijkijzer nodig. Print je foto of tekst uit op het speciale papier en gebruik de warmte van het strijkijzer om het ontwerp op het shirt aan te brengen. Op deze manier creëer je een uniek kledingstuk dat wél aan al je wensen voldoet.

3. Posters en andere muurdecoratie

Voor het verfraaien van lege muren denk je misschien dat een bezoekje aan de IKEA of Xenos noodzakelijk is, maar je kunt ook heel eenvoudig je eigen posters, foto’s of muurdecoratie printen. Dit geeft vaak een veel gezelliger en persoonlijker effect. Druk bijvoorbeeld je favoriete spreuken of mooiste vakantiefoto’s af en versier je muren ermee. Wil je het grootser aanpakken? Sommige printers, bijvoorbeeld uit de Brother MFC-serie, kunnen in A3 printen. Hiermee print je dus moeiteloos je eigen posters of vakantiekiekjes in extra groot formaat. Als je dit van plan bent, kun je er het beste voor zorgen dat je voldoende inkt in huis hebt: de standaard Brother LC3217 cartridges die in deze printers passen, gaan snel op als je grote afbeeldingen print.

4. Stickers

Tot slot is het maken van je eigen stickers ook een leuke, creatieve bezigheid. De zelfgemaakte stickers gebruik je vervolgens om cadeaus te personaliseren of spullen in huis te versieren. Met behulp van een inkjetprinter druk je eenvoudig je eigen foto’s of andere ontwerpen af op speciaal fotopapier met een plaklaag. Deze grote stickervellen knip of snij je zelf op maat, maar er zijn ook bedrukbare stickervellen die al verdeeld zijn in bepaalde vormen of formaten. Bij dit soort voorgevormde stickervellen is het wel belangrijk om de instellingen van de printer goed te zetten, zodat je afdruk precies op de sticker terechtkomt.

Creatief aan de slag met je printer

Tegenwoordig is alles te koop in de winkel en dat geeft een bepaald gemak. Dat is natuurlijk heel fijn is als je weinig tijd hebt en een snelle oplossing zoekt. Heb je juist zin in een creatieve middag of kun je nergens het exacte item vinden dat je zoekt? Dan kan het een leuke afwisseling zijn om een van bovenstaande dingen zelf te printen. We raden je wel aan om altijd voldoende printerinkt in huis te halen, want het is erg vervelend als je je project al halverwege moet staken vanwege lege cartridges. Een laatste tip: van de meeste Canon, HP, Epson en Brother cartridges zijn er ook XL-varianten verkrijgbaar, dus overweeg om deze te kopen als je (letterlijk) grootse plannen hebt!